Nanna Hänninen

Witnesses of the Others

8.3.–6.4.2014

Nanna Hänninen liittää historialliset valokuvat nykyhetkeen niiden pintaan maalatuin akryylimaalin vedoin.

Hänninen pohtii lainattujen kuvien käyttämisen kautta henkilökohtaisia teemoja ja omaa perhehistoriaansa. Katsoja tarkastelee kuvia vuosilta 1870-1960 maalipeitteen ohjaamina: huomio kiinnittyy poseerausasentoon, kasvojen ilmeeseen, pitsihansikkaalla verhoiltuun käteen tai satunnaiseen ohikulkijaan. Valokuvien aiheet ovat tunnistettavia, mutta maalipinnat itsessään abstrakteja.

Kuvamateriaali koostuu Viktor Barsokevitschin (1863-1933) ja Karl Granitin  (1857-1894) Kuopion Kulttuurihistoriallisen museon kokoelmista lainattujen valokuvien jäljenteistä sekä muun muassa Helsingissä, Viipurissa, Wienissä, Berliinissä ja Kuopiossa otetuista perhealbumikuvista. Kuvissa sekä lapsena että aikuisena esiintyvä Hännisen isoisä toimi myös muotokuvaajana Rautalammella ja Kuopiossa.

Hänninen peilaa kuvien kautta heränneitä ajatuksia ja tunteita sekä mahdollisia tiedossa olevia historiallisia faktoja kuvien ihmisistä ja tapahtumista. Perhealbumi- ja arkistokuvissa taiteilijan huomio kiinnittyi valoihin ja varjoihin mutta ennen kaikkea tunteisiin, joita kuvat taiteilijassa itsessään herättivät. Näyttelyssä toisistaan riippumattomat tapahtumat ja henkilöt on sekoitettu keskenään ja niistä on luotu uusi tarina. Tämän tarinan sisällä käydään sotaa, erotaan, kuollaan, saadaan adoptiolapsia, ollaan orpoja tai adoptoituja, luovutaan liian nuorena synnytetystä lapsesta, ollaan piikana tai sairastetaan, yritetään itsemurhaa, todistetaan pommituksia, opiskellaan Wienissä ja Berliinissä 1900-luvun alussa, ollaan siirtolaisina Amerikassa, ollaan varakkaita ja köyhiä, kohdataan sattumalta tai kuljetaan tietämättä ohi. Kokemukset ovat siirtyneet eteenpäin sukupolvelta toiselle sirpaleisina tarinoina, sanoittamattomina traumoina tai hienoina muistoina. Tapahtumien samankaltaisuuksia ja samaistumisen kosketuspintoja Hänninen käsittelee nyt omalta kohdalta.

Aika tekee yksityisestä yleismaailmallista ja toisaalta dokumentaarisesta käsitteellisesti lähestyttävän. Appropriaation eli lainattujen kuvien käyttämisen kautta läsnä olevaksi tulee ulottuvuus menneen ja nykyhetken välillä.

Kansainvälistä tunnustusta saanut valokuvataiteilija Nanna Hänninen (s.1973) on yksi Helsinki Schoolin jäsenistä ja kansainvälisesti menestyneistä suomalaisista valokuvataiteilijoista. Hänninen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta Valokuvataiteen osastolta vuonna 2002 ja hänen teoksiaan on mm. Kiasman, EMMAn ja Suomen valokuvataiteen museon lisäksi Fotomusem Winterthurissa Sveitsissä, Maison Européenne de la Photographiessa Pariisissa, Göteborgin Taidemuseossa, Ruotsin valtion taidekokoelmissa sekä yksityisissä kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Nanna Hänninen on ollut esillä useissa yksityis- sekä ryhmänäyttelyissä ympäri maailmaa.

Witnesses of the Others käsittää tällä hetkellä noin 20 teoskuvaa. Teokset ovat uniikkeja. Teossarjasta julkaistaan englanninkielinen monografia keväällä 2015. Kirjan suunnittelee ja kustantaa sveitsiläinen KODOJI press/Winfried Heininger.

Avoinna

ti, to, pe 11.00–18.00

ke 11.00–20.00

la-su 11.00–17.00

ma suljettu

 

 

 

12 € / 8 €

Alle 18v. vapaa pääsy

Museokortti


Helsingin Taidehalli

Nervanderinkatu 3

Liput 040 450 7211

 

 

Avoinna

ti, to, pe 11.00–18.00

ke 11.00–20.00

la-su 11.00–17.00

ma suljettu

 

 

 

12 € / 8 €

Alle 18v. vapaa pääsy

Museokortti

X