Croquis och Perspektiv på ansiktet

Finska Konstföreningen ordnar två kortkurser på Helsingfors Konsthall, CROQUIS och PERSPEKTIV PÅ ANSIKTET. Kurserna leds av bildkonstnär Vappu Rossi.

Förfrågningar och annulleringar: producent Birgitta Orava, tuottaja(a)taidehalli.fi

Torsdag 16.2 kl. 18–20
CROQUIS

Croquis (kroki) är teckning av ett porträtt i helfigur efter levande modell. Vi inleder kortkursen med klassiska croquispositioner och avancerar sedan till att teckna först en rörlig och slutligen en dansande modell. Modell är dansaren Jenni Urpilainen. På denna kurs är modellen påklädd, inte naken.

Kursen ger i komprimerad form en helhetsbild av vad det innebär att teckna med iakttagelse som utgångspunkt. Den lämpar sig för såväl nybörjare som längre hunna tecknare.

Till kursen behöver du ett ritblock (t.ex. A3), åtminstone ett svart och/eller några färgade papper, ett par mjuka blyertspennor (t.ex. B2–B6 + pennvässare), en grafitpenna (B2–B6), en tuschpenna (spritlöslig) av storlek M och en vit eller ljus krita/färgpenna. Om du vill kan du också ta med dig t.ex. oljekritor eller andra pennor och kritor (t.ex. fiberspetspennor). Ta inte med dig ritverktyg som kräver fixativbehandling; det går inte att fixera verk på Konsthallen.

Pris 15 € / för Finska Konstföreningens medlemmar 10 €.
Obs! Anmäl dig på förhand här.

 

Fredag 17.2 kl. 18–20
PERSPEKTIV PÅ ANSIKTE

På kortkursen går vi igenom traditionella och experimenterande – och även humoristiska – sätt att teckna ansikten. Genom övningsuppgifter bekantar vi oss med porträtteckningens olika metoder.

Kursen ger i komprimerad form en helhetsbild av vad det innebär att teckna med iakttagelse som utgångspunkt. Den är en naturlig fortsättning på torsdagskursen men fungerar också som en självständig kurs. Den lämpar sig för såväl nybörjare som längre hunna tecknare.

Till kursen behöver du ett ritblock (t.ex. A3), åtminstone ett svart och/eller några färgade papper, ett par mjuka blyertspennor (t.ex. B2–B6 + pennvässare), en grafitpenna (B2–B6), en tuschpenna (spritlöslig) av storlek M och en vit eller ljus krita/färgpenna. Om du vill kan du också ta med dig t.ex. oljekritor eller andra pennor eller kritor (t.ex. fiberspetspennor). Ta inte med dig ritverktyg som kräver fixativbehandling; det går inte att fixera verk på Konsthallen.

Pris 15 € / för Finska Konstföreningens medlemmar 10 €.
Obs! Anmäl dig på förhand här.

Vappu Rossi (f. 1976) är en bildkonstnär som är känd särskilt för sin skicklighet som tecknare. Tillämpande och experimenterande teckning och samarbetsprojekt med dansare och musiker bildar en viktig del av hennes produktion. Rossi är en erfaren och efterfrågad lärare som lett teckningskurser förutom på Konsthallen också bl.a. på Ateneum, Bildkonstakademin, Oriveden opisto och Helsingfors konstmuseum. Rossi har utvecklat undervisningsmetoder för iakttagelsebaserad teckning och tagit fram en didaktisk metod för rörelseteckning. Metoden lämpar sig för alla nivåer från nybörjare till proffs. Rossi är bildkonstmagister från Bildkonstakademin och konstkandidat från Konstindustriella högskolan.

Jenni Urpilainen (f. 1981) är magister i danskonst. Hon är dans-rörelseterapeut och arbetar på frilansbasis med kropp, psyke och rörelse.

Guidade tur på utställningen

Grönlund-Nisunen: Grey Area

Guidningar organiseras på finska (KLIK) och på engelska (KLIK).

Guidningar ingår i biljettpriset.

Fråga efter en guidad tur för din grupp. Guidning på vardagarna 75 e, söndagarna 95 e. För guidad tur, vänligen kontakta:

opastukset(at)taidehalli.fi

 

Croquis-kvällar

Finska Konstföreningen ordnar croquis-kvällar med levande modell på Helsingfors Konsthall tisdagskvällar kl. 18.15–20.00 alltid då det med tanke på utställningarna är möjligt. De veckor då utställningar tas ner och hängs upp ordnas inte teckningskvällar. Inträdesavgift är 8 euro, med Finska Konstföreningens medlemskort 7 euro. Var och en tar med sig egna redskap.

TECKNINGSKVÄLLAR

Januari: 31.1.

Februari: 7.2., 14.2., 21.2., 28.2.

Mars: TORSDAG 16.3., 21.3., 28.3.

April: 4.4., 11.4., 18.4., 25.4.

Mai: 2.5., 9.5.

OBS! Datumen kan ändras.

Med tanke på vår gemensamma trivsel och för att skydda konstverken ber vi er beakta följande anvisningar.

Tillåtna teckningsredskap: blyertspenna, kol, pastell e.d.

Inte akvarellfärg eller andra färger i flytande form eller som används med vatten.

Medhavd matsäck får ätas endast i entréhallen.

Vätskor (kaffe, te, läskedrycker) får inte tas upp till övre våningen.

Endast en stol per tecknare!

Tänk på att det finns konstverk i rummet. Var därför aktsam!

Finska Konstföreningen visar Grönlund-Nisunens och EGSs konst på Helsingfors Konsthall

Tommi Grönlunds och Petteri Nisunens retrospektiva utställning visas på Helsingfors Konsthall i januari-mars 2017. Året 2018 öppnas med en utställning av graffitikonstnären EGS. Båda utställningarna produceras av Finska Konstföreningen.

 

Finska Konstföreningen ordnar årligen en stor utställning av en inhemsk konstnärs verk på Helsingfors Konsthall. Nästa år fylls Konsthallen av konstnärsduon Grönlund-Nisunens tvärkonstnärliga installationer. Utställningen år 2018 presenterar graffitikonstnären EGSs produktion.

Tidigare konstnärer i utställningsserien har varit bl.a. Jussi Heikkilä, Esko Männikkö och Leena Luostarinen.

 

2017: Grönlund-Nisunen

Tommi Grönlunds (f. 1967) och Petteri Nisunens (f. 1962) utställning presenterar deras produktion från de senaste tjugo åren. Duon rör sig på gränsen mellan konst och vetenskap och leker i sina verk med fysikaliska fenomen såsom tyngdkraften, magnetism och ljus. Också ljudet spelar en viktig roll i deras installationer.

Den retrospektiva utställningen visar dels nyckelverk i Grönlund-Nisunens produktion, dels också helt nya arbeten. Därtill visas många verk som tidigare inte varit utställda i Finland, såsom installationen från Venedigbiennalen 2001.

Konstnärsduon som samarbetat alltsedan 1990-talet har under sin karriär fått flera inhemska och internationella utmärkelser, däribland Statens konstpris 2001 och Världskulturrådets (World Cultural Council) Leonardo da Vinci-pris 2013. Duon har också gjort många offentliga verk, varav det nyaste kommer till Kägeluddens metrostation i Esbo.

Utställningen på Helsingfors Konsthall är öppen 28.1–5.3.2017.

 

2018: EGS

EGS (f. 1974) hör till Finlands internationellt mest kända graffitikonstnärer vars verk kan ses i städer i tiotals länder världen runt. Han fogar alltid bokstäverna EGS till sina verk, men i varierande former och konstellationer ända till det oigenkännliga.

EGS inledde sin karriär under senare hälften av 1980-talet och har på sina resor under årens lopp studerat graffiti som en konstform: dess historia, stilarter och traditioner. Han har också försökt rucka på gränserna mellan gatukonst och musei- och gallerikonst. Hans verk har setts förutom i tunnlar, på tåg och på övergivna byggnader även på flera gallerier. EGSs verk ingår också i offentliga samlingar, och hans väggmålning på Vanda fängelses yttervägg var den första graffitin som var officiellt beställd av finska staten.

På utställningen som öppnar i januari 2018 visas bl.a. väggmålningar, installationer och skulpturer.

Konsthallens gratiskvällar

Under pågående utställningar är inträdet fritt till Konsthallen alltid på månadens första onsdag kl. 18–20.

 

 

Helsingfors Konsthall

Nervandersgatan 3

Biljetter 040 450 7211

 

tis, tor, fre 11–18

ons 11–20

lör–sön 11–17

må stängt

 

12 € / 8 €

Gratis entré för barn under 18 år

Museikortet

X