Idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Finska Konstföreningen ordnar årligen en stor utställning av en inhemsk konstnärs verk på Helsingfors Konsthall. År 2019 är det Paul Osipows retrospektiva utställning som fyller Konsthallen, år 2020 står bildkonstnären Anu Tuominen i tur.

Paul Osipow: 26.1–24.3.2019

Paul Osipow är en av de centrala konstnärerna inom finsk bildkonst, och den breda retrospektiven visar ett imponerande tvärsnitt av hans produktion. Redan i tidig ålder reste Osipow runt i Europa och USA, och dessa resor har haft stor betydelse för hans produktion. För Osipow har konsthistorien, såväl antiken som modernismen, alltid varit en viktig inspirationskälla. Utställningen på Konsthallen visar hans geometriska och fria abstraktioner och figurativa klassiska motiv, till exempel stilleben med matvarumotiv samt kvinnofigurer, från 1960-talet fram till idag.

Osipow utexaminerades 1962 från Finlands konstakademis skola. Han har sedan slutet av 1960-talet deltagit i talrika separat- och grupputställningar både i Finland och utomlands och är också känd som lärare vid olika konstinstitut. Under sin redan 60-åriga konstnärsbana har Osipow fått många pris, bl.a. Finska Konstföreningens Dukatpris 1966, statens 15-åriga konstnärsstipendium 1985 samt svenska prins Eugen-medaljen 1989. Utställningen produceras av Finska Konstföreningen, kurator är galleristen Kari Kenetti.

Anu Tuominen: 2020

På Anu Tuomisens (f. 1961) utställning visas både nya verk och populära klassiker. Tuominen, en av de främsta inom inhemsk konceptkonst, är känd som återupplivare av begagnade föremål, ofta upphittade på loppmarknader. Hon leker med formen och färgen på välbekanta vardagsföremål – t.ex. pannlappar, knappar och färgpennor – och kombinerar dem med ord och idéer.

Anu Tuominen utexaminerades från Bildkonstakademin 1995. Hon tilldelades Ars Fennicapriset 2003. Tuominens konst har visat i bred skala både i Finland och utomlands.