Idag
11.00-20.00
Tilaa uutiskirje

De unga 2019. Foto: Patrik Rastenberger

De unga 2019

30.3. - 26.5.2019

Utställningen De unga som organiseras i ett samarbete mellan Konstnärsgillet i Finland och Helsingfors Konsthall presenterar aktuell konst av unga konstnärer. De unga 2019 bjuder på ett mångsidigt sortiment av samtidskonst, allt från videokonst till skulptur och performance. Året 2019 firar vi dessutom utställningens 80-årsjubileum; utställningen De unga sågs för första gången i Konsthallen år 1939.  

I utställningen De unga 2019 syns de unga konstnärernas mångkunnighet tydligt. De arbetar ofta samtidigt med olika verktyg och tekniker och kombinerar fördomsfritt bildkonstens traditioner med nya medier och tolkningssätt. I verken har frågor om identitet ofta en central roll, och genom miljö-, samhälles-, köns- och yrkesidentiteter kan man ifrågasätta, fundera över och kommentera världen som den är idag. I utställningen kan man bland annat bekanta sig med en granitskulptur som behandlar datainsamling, en vaxanimation om skönhetsideal, bönealtare, antimonument, en installation skulpterad ur miljoner år gammalt natursalt, ett videoverk om kärlekens utmaningar, en fotoserie som bryter mot typiska uppfattningar om könsrepresentationer och en performance som behandlar konstnärens arbete.

Utställningen, som bygger på öppen ansökan, har alltid varit populär såväl bland konstnärer som publiken. I år valdes det ut 25 konstnärer och en konstnärsgrupp bland femhundra sökande. Utställningens konstnärer är huvudsakligen nyligen utexaminerade från konstskolor eller fortfarande studerande. Juryn består av fyra personer med ordförande, konstnären Jaana Kokko, Konsthallens utställningschef Kiira Miesmaa med Aleksandra Kiskonen från Konsthögskolans bildkonstskola och Miia Varis från Åbo Konstakademi varav de två sistnämnda representerar konststuderande.

I utställningen kan man se konstverk från följande konstnärer: Elina Autio, Siiri Haarla, Jussi Haro, Venla Helenius & Anna-Sofia Nylund, Maiju Hukkanen, Hermanni Keko, Nadiye Koçak, Komugi Ando, Sini Kähönen, Arja Kärkkäinen, Jenni Luhta, Anna Matveinen, Aro Mielonen, Milja-Liina Moilanen, Anne Naukkarinen, Rosaliina Paavilainen, Leena Pukki, Eeva-Maija Pulkkinen, Salome Rajanti, Mira Roivainen, Raimo Saarinen, Kristina Sedlerova, Astrid Strömberg, Pekko Vasantola, Maria Viirros och Niina Villanueva.

Utställningen De unga har under sin 80-åriga historia lyft fram nya, intressanta bildkonstnärer och fungerat som språngbräda för betydande konstnärskarriärer. Under åren har bland annat Rafael Wardi, Tove Jansson, Leena Luostarinen, Kari Cavén, Emma Ainala samt Årets unga konstnär 2019 Nastja Säde Rönkkö deltagit. De Unga är också en populär utställning för försäljning av konst.

De unga 2019 produceras i samarbete med Konstnärsgillet i Finland. Konstnärsgillet i Finland är en expert- och intresseorganisation inom bildkonst, som representerar över 3000 professionella konstnärer. Föreningen arbetar för att förbättra bildkonstnärernas arbetsförutsättningar och för att bildkonstens betydelse och synlighet i samhället förstärks. Under utställningen delas Maecenas-gillets unga konstnärspris ut. Utställningen understöds av Pro Av Saarikko, Finska Konstföreningen samt Centret för konstfrämjande.

 


Leena Pukki, Täydellisyyttä etsimässä, 2018, stop motion animaatio