Idag
Stängt
Konsthallen är stängd. Vi öppnar igen med Tommi Toijas utställning 1.6!
Tilaa uutiskirje

Paul Osipow, Espressopannu, juureksia, 2003, Öljy kankaalle, 75 x 100cm. Kuva: Patrik Rastenberger

Paul Osipow

26.1. - 24.3.2019

Paul Osipows retrospektiva utställning på Helsingfors Konsthall presenterar konstnärens produktion och belyser förändringar som skett under olika årtionden. Som kurator för utställningen som produceras av Finska Konstföreningen fungerar galleristen Kari Kenetti.  

Paul Osipow (f. 1939) har under sin 60-åriga karriär som konstnär systematiskt granskat möjligheterna i det egna uttryckssättet genom målandet. I den retrospektiva utställningen som producerats av Finska Konstföreningen kan man se Osipows geometriska och fria abstraktioner samt figurativa klassiska teman som matstilleben och ruiner från och med 1960-talet. I utställningen ses även nya, icke-föreställande målningar som inte tidigare visats.

Det centrala i mångfalden av uttryckssätt har alltid varit målandet och den tillhörande processen. I Osipows verk kan man se hänvisningar till olika konstnärer och konstriktningar. Konstnären följer inte en viss stilriktning eller ideologi utan har under sin karriär på egna villkor botaniserat i konsthistorien med fokus på målandet som en organisk process, där färgen och formen söker sin plats på duken.

Osipow utexaminerades från Finlands konstakademi år 1962. Hans verk finns i betydande nordiska samlingar, som nationalmuseet i Oslo, Ateneum och Stockholms Moderna Museet. Osipow fick Finska Konstföreningens Dukatpris år 1966, statens 15-åriga konstnärsstipendium år 1985, prins Eugen-medaljen 1989, Pro Finlandia-medaljen 1990, kommendörstecknet av Finlands Lejons orden 2005 samt Alfred Kordelins stiftelses livsverkspris 2009.

I samband med utställningen utger Finska Konstföreningen en bok som presenterar Paul Osipows produktion. Artiklarna i boken är skrivna av Silja Rantanen, bildkonstnär och professor i bildkonst samt Timo Valjakka, konstkritiker och facklitterär författare.

Paul Osipow, Helsingin Taidehalli, 2019


Paul Osipow, Helsingin Taidehalli, 2019

Paul Osipow, Olympia, 2013, öljy kankaalle, 210 x 172 cm


Forsmark 2012