Idag
Stängt
Undantag i öppettider: ti 19.11. kl. 11-17, ons 20.11. stängt
Tilaa uutiskirje

news
Eeva Karhu, Path (seasons) Autumn 2, 2017. © the artist, courtesy: Persons Projects
Fotograferingsuppgifter à la Helsinki School

Fotokonstnärerna inom Helsinki School arbetar från olika utgångspunkter och på olika sätt. Vars och ens fotografi är individuellt och vi kan lätt se vem som tagit det. Med följande fotograferingsuppgifter och lekar kan du och din kompis lära er mer om fotografiets mångsidighet som ett personligt uttrycksmedel. Samtidigt tittar vi närmare på några fotokonstnärers verk och de tankar som ligger bakom dem.

Hittar du själv på flera uppgifter och lekar kring fotografering med vilka du kan fortsätta att göra fotokonst ensam eller tillsammans med din kompis?

Vilken kamera du har spelar ingen roll. Det viktigaste är att ni har roligt!

 

Fotoorientering för skarpögda

Timo Kelaranta, Art is not your home. © the artist, courtesy: Persons Projects

 Timo Kelaranta beskriver sig som en poet som gör små iakttagelser och för vilken fotografering är ett sätt att låta sig förundras. För honom är formen det viktigaste i ett fotografi. Kelarantas fotografier liknar målningar och teckningar. Det här fotot är ganska färggrant! Vad allt kan du se i det?

Kom överens med din kompis om någon avgränsad plats där ni genomför uppgiften. Det kan vara t.ex. någonderas hem, skolgården eller en park. Som redskap behöver ni två digitala fotograferingsredskap, exempelvis telefoner, surfplattor eller systemkameror där ni på skärmen direkt kan se de fotografier ni tagit.

Ta närbilder av saker och ting. På hur nära avstånd lyckas ni fotografera? Koncentrera er på att fotografera på ett sådant sätt att ni inte ser vad den andra gör eller var hen är. Då ni är klara, byt redskap och studera varandras närbilder. Var är de tagna? Ge er iväg för att lokalisera det kompisen har fotograferat. Då ni gör det, ta fotografier på avstånd, i bredare perspektiv. Då har ni både närbilder och perspektivbilder!

Ni kan be en vuxen hjälpa till att göra pappersutskrifter av fotografierna och ställa ut bildparen bredvid varandra. Beundra vad ni åstadkommit tillsammans och fundera om det var lätt eller svårt att hitta bra fotoobjekt.

 


Fotoberättelser

Ville Lenkkeri, Breakfast for the Lambs, 2012. © the artist, courtesy: Persons Projects

Ville Lenkkeris fotografiska berättande hämtar influenser från rörlig bild. Han skapar bildserier som berättar en historia. Visste du förresten att rörelserna på film inte är riktig rörelse utan en illusion som uppstår av att fotografier visas efter varandra!

Fotografera med din kompis en serie bildpar som tillsammans bildar en historia. Den ena fotograferar först ett porträtt av en person som grimaserar och gestikulerar som om hen hade sett, känt, hört, smakat eller sniffat någonting. Fotografen dirigerar modellen och bestämmer vad denna ska göra. Hen kan fotografera dig, andra kompisar eller till exempel sina sällskapsdjur. Då din kompis är färdig med porträttet visar hen det för dig. Nu är det din tur att lista ut vad det är för ett föremål, en händelse eller något annat som fått den avporträtterade personen att bete sig som den gör, varefter du fotograferar det. Använd din fantasi!

Gör utskrifter av era bildpar och namnge era verk.

Ni kan också fotografera längre bildserier. Hur tror du det skulle funka att med hjälp av bilder skildra t.ex. en vanlig skoldag?


Uttrycksfulla föremål

Tiina Itkonen, Home 8, Isortoq. © the artist, courtesy: Persons Projects

Tiina Itkonen fotograferar byggnader, landskap och människor på Grönland. Hennes arktiska fotoobjekt förmedlar berättelser om kärlek, förlust och hopp. Husen som vilar i snölandskapen känns levande. Som om de hade ett ansikte.

Ta fotografier av uttrycksfulla byggnader och föremål. Om du vill ge dig ut på stan för att fotografera, be om lov av dina föräldrar eller ta dem med som dina assistenter. Du är ju en stor mästerfotograf, och mästare håller sig ofta med assistenter.

Skriv biografier över de byggnader och föremål du fotograferat. När föddes de? Vad heter de? Vad har de sett och upplevt under sin färd i tiden?

Landskap i förvandling

Eeva Karhu, Path (seasons) Autumn 2, 2017. © the artist, courtesy: Persons Projects

Eeva Karhu fotograferar ett och samma landskap flera gånger. Det förändras med ljuset. Därmed förändras också stämningen. Dygns- och årstiderna färgar landskapet, om och om igen. Följande uppgift kräver tålamod.

Välj en plats eller ett landskap som är intressant eller viktig för dig själv och som du enkelt och tryggt kan vandra i oavsett årstid och väder. Fotografera platsen eller landskapet från samma punkt olika dagar under en vecka, en månad eller rentav ett helt år. Ju längre du orkar fortsätta, desto mer imponerande blir resultatet.

Om du beslutar att fotografera platsen under ett helt år kan du göra det till exempel en gång i veckan. Då du slutför projektet, gör med dina föräldrars hjälp fotoutskrifter och bind dem till en fotobok.

Porträtt i tystnad och mörker

Våra guid Anri och Nelli Palomäki’s värk Otteita (Susi ja Ylva), 2021. © the artist, courtesy: Persons Projects

Nelli Palomäki fotograferar personporträtt framför allt av barn och unga. Hennes bilder handlar bland annat om att växa. Palomäki säger att de porträtt hon fotograferat också är porträtt av henne själv. Att skapa konst är faktiskt ett utmärkt sätt att behandla det egna jaget, det vill säga hurdan man själv är.

Palomäki fotograferar ofta sina porträtt i tystnad. Uppgiften Porträtt i tystnad och mörker kan du genomföra med en eller flera kompisar eller familjemedlemmar. De går in i ett mörkt rum där de placerar sig på olika ställen och i olika kroppsställningar och meddelar dig när de är färdiga. Då är det din tur att träda in i rummet med kameran där du har ställt in blixt som förval. Håll ögonen slutna så att du inte ser dem som är i rummet. Stäng dörren. Alla är knäpptysta, det är kolmörkt. Fotografera med blixtljus i mörkret. Hur ser porträtten ut på din kameraskärm?