Tänään
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

news
Eeva Karhu, Path (seasons) Autumn 2, 2017. © the artist, courtesy: Persons Projects
Taidetehtäviä Helsinki Schoolin hengessä

Koko perheen taidetehtävät ovat täällä taas! 

Helsinki Schoolin valokuvataiteilijoilla on erilaisia lähtökohtia ja tapoja valokuvaamiseen. Jokaisen valokuvaajan valokuva on hänelle omaleimainen, ja tunnistamme sen juuri hänen tekemäkseen. Seuraavat valokuvaustehtävät ja -leikit tutustuttavat sinut ja ystäväsi valokuvan monipuolisuuteen oman taiteellisen ilmaisun välineenä. Tutustumme samalla muutaman valokuvataiteilijan teoksiin ja ajatuksiin niiden taustalla. Voit halutessasi katsoa myös lasten video-opastuksen, jolla tutustutaan tehtäviä inspiroineisiin teoksiin.

Keksitkö lisää erilaisia valokuvaustehtäviä ja -leikkejä, joiden parissa voit jatkaa valokuvataiteen tekemistä yksin tai ystäväsi kanssa?

Kuvausvälineellä ei ole väliä. Tärkeintä on pitää hauskaa valokuvaamisen parissa!

 

Valokuvasuunnistusta tarkkasilmäisille

Timo Kelaranta, Art is not your home. © the artist, courtesy: Persons Projects

Timo Kelaranta kertoo olevansa kuin pieniä huomioita tekevä runoilija, jolle valokuvaaminen on ihmettelyä. Hänelle muoto on valokuvassa tärkeintä. Kelarannan valokuvat muistuttavat maalauksia ja piirustuksia. Oheinen valokuva on aika värikäs! Mikä kuvassa mahtaa olla?

Sovi ystäväsi kanssa jokin tarkasti rajattu paikka, jossa toteutatte tehtävän. Paikka voi olla esimerkiksi koti, koulun piha tai puisto. Kuvausvälineiksi tarvitsette tässä tehtävässä kaksi digitaalista laitetta, kuten matkapuhelimet, tablettitietokoneet tai järjestelmäkamerat, jotka mahdollistavat otettujen valokuvien näkemisen kuvanottohetken jälkeen suoraan näytöltä.

Kuvatkaa lähikuvia asioista ja esineistä. Kuinka läheltä onnistutte kuvaamaan? Keskittykää kuvaamaan niin, ettette katso, mitä toinen tekee ja missä toinen liikkuu. Kun olette valmiita, vaihtakaa kuvausvälineitänne ja tutkikaa toistenne kuvaamia lähikuvia. Mistä ne on otettu? Lähtekää paikantamaan toistenne kuvaamia kohteita. Kun löydätte kohteet, valokuvatkaa niistä laajempia otoksia. Näin lähikuvat saavat parikseen laajempia kuvia!

Voitte aikuisen avustuksella tulostaa valokuvistanne paperitulosteet ja asettaa kuvaparit esille. Ihailkaa lopputulosta yhdessä ja pohtikaa, oliko kuvauskohteiden löytäminen helppoa vai vaikeaa.


Tarinoita valokuvin

Ville Lenkkeri, Breakfast for the Lambs, 2012. © the artist, courtesy: Persons Projects

Ville Lenkkerin valokuvallinen kerronta saa vaikutteita liikkuvasta kuvasta. Hän luo kuvasarjoja, jotka kertovat tarinaa. Tiesitkö muuten, että esimerkiksi elokuvien liike ei ole liikettä vaan pelkkä illuusio liikkeestä, sillä se syntyy peräjälkeen asetetuista valokuvista!

Valokuvaa ystäväsi kanssa kuvapareja, jotka synnyttävät tarinan. Toinen teistä kuvaa ensin muotokuvan henkilöstä, joka ilmehtii ja elehtii kuin olisi nähnyt, haistanut, tuntenut, kuullut tai maistanut jotakin. Valokuvaaja ohjaa malliaan esiintymään haluamallaan tavalla. Hän voi kuvata sinua, muita ystäviään tai vaikka lemmikkieläintään. Kun ystäväsi on saanut kuvattua muotokuvan, hän näyttää sen sinulle. On sinun vuorosi keksiä esine, asia tai tapahtuma, joka on aiheuttanut muotokuvatun henkilön reaktion ja kuvata se. Vain mielikuvitus on rajana!

Tulostakaa kuvaparinne ja nimetkää teoksenne.

Voitte myös kuvata pidempiä kuvasarjoja. Miten onnistuisi esimerkiksi koulupäivän tapahtumien kertominen valokuvin?


Ilmeikkäitä esineitä

Tiina Itkonen, Home 8, Isortoq. © the artist, courtesy: Persons Projects

Tiina Itkonen kuvaa Grönlannissa rakennuksia, maisemaa ja ihmisiä. Itkosen valokuvien arktiset kohteet kertovat tarinoita rakkaudesta, menetyksestä ja toivosta. Lumisissa maisemissa uinuvat talot tuntuvat eläviltä. Aivan kuin niillä olisi kasvot.

Ota kuvia ilmeikkäistä rakennuksista ja esineistä. Jos haluat lähteä kuvaamaan kaupungille, pyydä lupa vanhemmiltasi tai ota heidät mukaan assistenteiksi. Olethan suuri mestarikuvaaja ja mestareilla on usein assistentteja auttamassa.

Kirjoita kuvaamillesi rakennuksille ja esineille biografiat eli elämänkerrat. Milloin ne ovat syntyneet? Millaisia nimiä niillä on? Millaisia asioita ne ovat nähneet matkansa varrella?


Muuttuva maisema

Eeva Karhu, Path (seasons) Autumn 2, 2017. © the artist, courtesy: Persons Projects

Eeva Karhu valokuvaa toistuvasti samaa maisemaa. Se muuttuu, kun valo muuttuu. Näin muuttuu myös tunnelma. Vuorokauden- ja vuodenajat värittävät maiseman aina uudelleen ja uudelleen. Seuraava tehtävä vaatii sinulta kärsivällisyyttä.

Valitse sinua kiinnostava tai itsellesi tärkeä paikka tai maisema, johon sinun on turvallista ja helppoa päästä kulkemaan vuodenajasta tai säästä riippumatta. Käy valokuvaamassa valitsemasi paikka tai maisema samasta kohdasta eri päivinä viikon, kuukauden tai jopa vuoden ajan. Mitä pidempään jaksat toteuttaa kuvausprojektiasi, sitä näyttävämmän lopputuloksen saat aikaan.

Mikäli päätät kuvata maisemaa tai paikkaa vuoden ajan, voit kuvata kohdettasi vaikka kerran viikossa. Kun projektisi tulee päätökseensä, tee kuvistasi vanhempasi avulla valokuvatulosteet ja nido ne valokuvakirjaksi.

Muotokuvia hiljaa pimeässä

Kuvassa lasten opastuvideolta tuttu Anri sekä teos: Nelli Palomäki, Otteita (Susi ja Ylva), 2021. © the artist, courtesy: Persons Projects

Nelli Palomäki valokuvaa henkilökuvia etenkin lapsista ja nuorista. Hän käsittelee kuvissaan muun muassa kasvamista. Valokuvaajan mukaan jokainen hänen valokuvaamansa muotokuva on myös hänen itsensä muotokuva. Taiteen tekeminen onkin mainio keino käsitellä minuutta eli sitä, millainen ihminen itse on.

Palomäki kuvaa muotokuvia usein hiljaisuuden vallitessa. Muotokuvia hiljaa pimeässä -tehtävän voit tehdä yhden tai useamman ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Ystäväsi tai perheenjäsenesi siirtyvät pimeään huoneeseen ja hajaantuvat huoneessa eri paikkoihin ja asentoihin. He ilmoittavat sinulle, kun ovat valmiita. On sinun vuorosi astua huoneeseen salama-asetukselle asetetun kameran kanssa. Pidä silmät kiinni, jotta et näe huoneessa olevia ihmisiä. Sulje ovi. Kaikki ovat aivan hiljaa ja on pilkkopimeää. Kuvaa salamavaloa käyttäen pimeyttä. Millaisia muotokuvia pimeydestä piirtyy kamerasi näytölle?