Konsthallens distansuppgifter är riktade till skolelever och bekantar dem med utställningen Kuntsis samlingar och en del av Simo Kuntsis samtidskonstverk som samlades in på 1960–1970-talen. Konstuppgifterna som är kopplade till konstverken går bra att göra hemma. Kom ihåg att städa upp efter dig!
DISTANSUPPGIFTER
Juhani Linnovaara, Utan titel I, 1969
I Juhani Linnovaaras konstverk kan man ofta se olika varelser. De är ofta ganska skojiga! I det här konstverket av Linnovaara, Utan titel I, skapar ramen en kraftig djupeffekt och det känns som att man som betraktare sugs in i tavlan. Tavlan hålls upp figuren som gömmer sig bakom den, och av vilken man bara kan se händerna, fötterna och kjolfållen. Eller är figuren kanske den samma som vi ser i tavlan?
KONSTUPPGIFT 1
Juhani Linnovaara har gett sin tavla namnet Utan titel I. Hitta på ett nytt namn åt figuren i konstverket. Hur rör sig figuren? Hurdan röst har den och vad tycker den om att tala om? Figurens ansikte syns inte. Kanske känner den sig blyg? Gör ett porträtt av figuren med valfri teknik, du kan rita, måla, klippa bitar ur tidningar och limma dem på papper till ett kollage eller måla om ditt eget ansikte med ansiktsfärg och fotografera det.
Kain Tapper, Kranium, 1977
Kain Tapper avbildadeofta stiliserade djurskallar i sin produktion från 1970- och 1980-talen. Under hans barndom på hemgården i Saarijärvi gjorde en hästs död så stort intryck på honom, att det syns i hans konstverk. Skulpturen Kranium har två piedestaler, en svart och en träfärgad. I Konsthallen står skulpturen på den träfärgade piedestalen. Skulpturen har slipats slät, men fåror har skulpterats på ytan vilket enligt Tappers författarbror berättar att konstnären aldrig kom över sin hästs död.
KONSTUPPGIFT 2
Kranium påminner om en djurskalle. Hittar du i din omgivning träbitar, stenar eller moln som påminner om skallar? Vilka djurs eller varelsers skallar kunde de vara? Forma en filt eller ett täcke till en form som påminner om en skalle. Fotografera ditt konstverk.
Rauni Liukko, Barnstol, 1969
Ett barn sitter med hörselskydd på i en barnstol som hen fått av samhället. Stolen är för liten åt barnet. Både barnet och barnstolen är numrerade. Rauni Liukko behandlar världens orättvisor genom sina barnskulpturer. Det här barnet verkar komma från en värld som kanske inte skulle betraktas som en barnvänlig värld. Barnet är skulpterat ur frigolit och färdigställt med gips. Hur skulle du beskriva barnets matstunder? Varför är barnets öron täckta med hörselskydd?
KONSTUPPGIFT 3
Gör noggranna och beskrivande anteckningar om din familjs matstunder. Du behöver penna och papper. Beskriv dina familjemedlemmars ansiktsuttryck, ljud från dem och omgivningen samt matens doft och smak. Skriv ner delar av diskussionerna kring matbordet. Läs din text för familjen efter matstunden. Blev din text en rolig historia eller kanske en vacker dikt? Kom ihåg att be dina föräldrar om lov att göra uppgiften. Kom också ihåg att äta trots att du skriver.
Kimmo Kaivanto, Solnedgång, 1968
Kimmo Kaivanto är känd för sina konstverks naturteman och för hans för honom typiska användande av ultramarin blå. I Kaivantos konstverk Auringonlasku håller solen just på att gå ner bakom horisonten. Den lyser orange mot en blå bakgrund.
KONSTUPPGIFT 4
Eftersom orange och blå är komplementfärger eller motsatsfärger syns den orangefärgade solen extra bra mot den blå bakgrunden. Andra komplementfärgpar är röd och grön samt gul och violett. Välj ut det komplementfärgpar som du tycker bäst om. Leta i ditt hem och utomhus reda på föremål med dessa färger och ordna dem till ett landskap på marken. Fotografera ditt konstverk och städa sedan undan dina föremål och lägg dem på deras rätta platser.
Reino Hietanen, Stadsbild, 1971
Reino Hietanens konstverk ligger ofta ganska nära ett icke-föreställande uttryckssätt. I konstverket Stadsbild kan man ändå tydligt urskilja ett höghus med fönster ur en stadsmiljö. Hittar du detaljer i konstverket? Vad händer i rummen?
KONSTUPPGIFT 5
Låt oss hämta stadsbilden eller landskapet du ser från fönstret inomhus. Finns det i ditt hem ett rum som lätt kan mörkläggas? Täck över fönstret med exempelvis en svart sopsäck och tejp så, att ljuset utifrån inte kommer in i rummet. Täck över springorna som släpper in ljus. Gör ett hål på ca 3 cm i diameter i sopsäcken. Du kan vid behov förstora hålet eller förminska det med exempelvis svart tejp. Sätt dig ner och för blicken mot väggen motsatt fönstret. Låt magin verka.