Idag
Stängt
Konsthallen är stängd. Vi öppnar igen med Tommi Toijas utställning 1.6!
Tilaa uutiskirje

Anu Tuominen: Oikeita väriympyröitä (installation 2010, WAM, Turku)

Anu Tuominen

18.1. - 1.3.2020

I morgon är
i dag
i går

Anu Tuominen (f. 1961, Lemi), en av våra mest betydande inhemska konceptkonstnärer, är känd för att väcka begagnade föremål, ofta hittade på lopptorg, till liv. I den retrospektiva utställningen, producerad av Finska Konstföreningen, kan man vid sidan av nya konstverk också hitta konstnärens populära klassiker.

I utställningen I morgon är i dag i går kombinerar Tuominen sina konstverk från olika tidsperioder på ett nytt sätt och skapar så nya konstverkshelheter i Konsthallens utrymmen. Konstverken är spridda i utrymmet enligt tema. Skulptursalen fylls av konstverk med utomhustema som stenar, kälkar och bärplockare. Mittsalen präglas av svartvita konstverk och i den bakre salen ses färglära, som exempelvis i Oikeita väriympyröitä (1997–) och Rouva Albersin värinsekoituksia (1994) som blivit klassiker. Den rika och slingrande utställningen bjuder på en upptäcktsfärd in i Tuominens konst och leder åskådaren mot nya inspirerande idéer. 

Anu Tuominens konstverk består enligt ready-made-traditionen av bekanta vardagsföremål, som grytlappar, knappar och färgpennor. Ända sedan början av sin karriär har Tuominen samlat föremål från runtom i Finland, och centralt för hennes konst har alltid varit katalogiserandets och organiserandets processer. Hon utför detta med vetenskaplig precision, även om katalogiserandet avviker från normerna och grundar sig på konstnärens egna associationer.

Kombinationer av ord och koncept har också en viktig roll i Tuominens konst. Konstnären leker ofta med språket och namnger sina konstverk på nytt i olika sammanhang. Konstverken använder sig av språk och logik och skapar så överraskande associationer i åskådarens tankar. Som helhet skapar Tuominens konstverk en övergripande, platsbunden installation.

Tuominens konst tilltalar på många nivåer. Arbetssättet som bygger på principerna för återanvändning är i dagens läge aktuellt, men det är inte en utgångspunkt för Tuominens konstverk. Hon presenterar för åskådaren använda föremål och material från vår omgivning och påminner oss om deras existens i nya kontexter. Konstnären har införlivat handarbete i sin teknik under en tid då det inte konventionellt upplevs som en del av samtidskonsten.

Anu Tuominen utexaminerades från Bildkonstakademin år 1995. Förutom det har hon en examen från Konstindustriella högskolans (nuv. Aalto-universitetet) inredningsarkitektur- och möbeldesignlinje. Tuominen belönades med Ars Fennica-priset år 2003. Hon har ställt ut flitigt i Finland och utomlands, och hennes konstverk finns i betydande offentliga konstsamlingar i både Finland och Sverige.

Finska Konstföreningen grundades år 1846 och stöder finsk bildkonst bland annat genom att årligen ordna en storutställning av en inhemsk konstnär i Helsingfors Konsthall. Finska Konstföreningen publicerar en bok i samband med Tuominens utställning, som presenterar ett brett urval av konstnärens konst. Publikationen är skriven av professor i bildkonst Hanna Johansson samt Anu Tuominen själv. Boken finns till salu i Konsthallens Kiosk. 

 

 


Anu Tuominen: Oikeita väriympyröitä (installation 2010, WAM, Turku)