Tänään
11.00-20.00
Tilaa uutiskirje

Anu Tuominen: Oikeita väriympyröitä (installaatio 2010, WAM, Turku)

Anu Tuominen

18.1. - 1.3.2020

Huomenna
tänään on
eilen

Kotimaisen käsitetaiteen huippuihin lukeutuva Anu Tuominen (s. 1961, Lemi) tunnetaan käytettyjen, usein kirpputoreilta löytyneiden esineiden henkiin herättäjänä. Suomen Taideyhdistyksen tuottamassa retrospektiivisessä näyttelyssä nähdään uusien teosten rinnalla suosittuja klassikkoja.

Huomenna tänään on eilen -näyttelyssä Tuominen yhdistää töitään eri aikakausilta luoden uudenlaisia kokonaisteoksia Taidehallin tiloihin. Teokset levittäytyvät tilaan teemoittain. Kuvanveistosali täyttyy ulkoilma-aiheisista teoksista kuten kivistä, vesikelkoista ja marjapoimureista. Keskisalia leimaa mustavalkoisuus ja takasalissa nähdään värioppia, kuten klassikkotöiksi muodostuneet teokset Oikeita väriympyröitä (1997–) ja Rouva Albersin värinsekoituksia (1994). Runsas ja polveileva näyttely tarjoaa tutkimusmatkan Tuomisen taiteeseen johdattaen katsojan uusien oivallusten äärelle. 

Anu Tuomisen teokset muodostuvat ready-made-perinnettä noudattaen tutuista arkiesineistä kuten patalapuista, napeista ja värikynistä. Uransa alusta asti esineitä keränneen Tuomisen taiteen keskiössä ovat luetteloiminen ja järjestäminen. Hän toteuttaa molempia tutkijanomaisella täsmällisyydellä, vaikka luetteloiminen onkin normeista poikkeavaa ja perustuu taiteilijan omiin aihe- ja mielleyhtymiin. 

Sanojen ja käsitteiden yhdistäminen ovat merkittävässä asemassa Tuomisen taiteessa. Taiteilija leikkii usein kielellä ja nimeää teoksiaan uudelleen eri yhteyksissä. Teokset hyödyntävät kieltä ja logiikkaa, joka synnyttää katsojan ajattelussa yllättäviä mielleyhtymiä. Tuomisen teokset muodostavat kokonaisvaltaisen installaation, joka on paikkasidonnainen.

Tuomisen taide puhuttelee monella tasolla. Kierrätyksen periaatteita noudatteleva työskentelytapa on tänä päivänä ajankohtainen, mutta se ei ole ollut lähtökohta Tuomisen teoksille. Hän tuo katsojien eteen käytettyjä esineitä ja materiaaleja ympäriltämme muistuttaen niiden olemassaolosta uudenlaisten asiayhteyksien muodossa. Tuominen on sisällyttänyt käsityötekniikat teoksiinsa aikana, jolloin niiden ei konventionaalisesti ole koettu olevan osa nykytaidetta.

Anu Tuominen valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 1995. Lisäksi hänellä on loppututkinto Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopisto) sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osastolta. Tuominen palkittiin Ars Fennica -palkinnolla vuonna 2003. Hän on esiintynyt laaja-alaisesti Suomessa ja ulkomailla, minkä lisäksi hänen teoksiaan löytyy merkittävistä julkisista taidekokoelmista niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Vuonna 1846 perustettu Suomen Taideyhdistys tukee suomalaista kuvataidetta muun muassa järjestämällä vuosittain kotimaisen taiteilijan suurnäyttelyn Helsingin Taidehallissa. Suomen Taideyhdistys julkaisee näyttelyn yhteydessä kirjan, joka esittelee laajasti taiteilijan tuotantoa. Julkaisuun ovat kirjoittaneet kuvataiteen professori Hanna Johansson sekä Anu Tuominen. Kirja on myynnissä Taidehallin Kioskissa.

 


Anu Tuominen: Oikeita väriympyröitä (installaatio 2010, WAM, Turku)