Idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Julian Rosefeldt: Manifesto

19.8. - 15.10.2017

Vilken är konstnärens roll i dag? Julian Rosefeldts omdiskuterade filminstallation med 13 kanaler, Manifesto (2015), är en hedersbevisning till konstmanifestens tradition.

Rosefeldt byggde upp sitt kollage av historiska texter och kopplade ihop innehållet med situationen i dag. Sålunda uppkom ”manifestens manifest”: 13 poetiska monologer där olika konstnärer gör sig hörda, från dadaisterna till situationisterna, från Kasimir Malevitj till Jim Jarmusch. De i ungdomlig iver skrivna passionerade texterna berättar om en vilja att förändra världen med hjälp av konsten.

Den australienska stjärnskådespelaren Cate Blanchett gör en mästerlig rollprestation då hon tolkar 13 olika personer – bland annat en lärare, ett nyhetsankare och en hemlös man – och ger såväl de berömda som de mindre kända texterna nytt liv.

Har manifestets intensiva ord, dess patos och dess extatiska känslor, stått sig under de år som gått? Hur har politikens, konstens och livets dynamik förändrats? Har resolutionerna lett till något? Manifesto har tidigare visats bl.a. i Berlin och New York.

Utställningen ingår i programmet för Helsingfors Festspel

Julian Rosefeldt, Manifesto, 2015 © Julian Rosefeldt and VG Bild-Kunst, Bonn