Tänään
Suljettu
Taidehalli on kiinni pe 21.6.–su 23.6. Hyvää juhannusta!
Tilaa uutiskirje

Julian Rosefeldt: Manifesto

19.8. - 15.10.2017

Manifesto esitetään Taidehallin aukioloaikoina nonstopina. Jokainen filmi on omalla skriinillään. Kunkin kesto on n. 10 min.

Mikä on taiteilijan rooli tänään? Julian Rosefeldtin kohuttu, 13-kanavainen filmi-installaatio Manifesto (2015) on kunnianosoitus taiteilijamanifestien traditiolle.

Rosefeldt rakensi kollaasin historiallisista teksteistä ja yhdisti sisällöt nykypäivän tilanteisiin. Syntyi ”manifestien manifesti”: 13 runollista monologia, joissa kuuluu taiteilijoiden ääni dadaisteista situationisteihin, Kasimir Malevichista Jim Jarmuschiin. Nuoruuden kiihkossa kirjoitetut, intohimoiset tekstit kertovat halusta muuttaa maailmaa taiteen avulla.

Australialainen tähtinäyttelijä Cate Blanchett tekee huikean roolityön tulkitsemalla teoksessa 13 eri persoonaa – joukossa mm. opettaja, uutisankkuri ja koditon mies – ja puhaltamalla uutta henkeä sekä kuuluisiin että vähemmän tunnettuihin teksteihin.

Ovatko manifestien väkevät, paatokselliset sanat ja hurmokselliset tunteet kestäneet aikaa? Kuinka politiikan, taiteen ja elämän dynamiikka on muuttunut? Onko julkilausumista seurannut tekoja?

Manifesto on aikaisemmin nähty mm. Berliinissä ja New Yorkissa.

Näyttely on osa Helsingin Juhlaviikkoja. Festivaalin koko ohjelma löytyy täältä KLIK

Julian Rosefeldt, Manifesto, 2015 © Julian Rosefeldt and VG Bild-Kunst, Bonn