Idag
Stängt
Konsthallen är stängd. Vi öppnar igen med Tommi Toijas utställning 1.6!
Tilaa uutiskirje

Jussi Heikkilä, Pieni lintukirjasto (Aquila sp.), 2011. Kuopion taidemuseo.

Jussi Heikkilä: Observationes

23.1. - 13.3.2016

Jussi Heikkilä tröttnar inte på att överraska.Den retrospektiva utställningen presenterar verk från fyra decennier av denna pionjär inom finländsk konceptkonst.Även helt nya verk ingår.

Heikkilä har i sin produktion studerat förhållandet mellan människan och naturen.Vissa av verken framhäver den ekologiska oro han känner samtidigt som de också djuplodar förhållandet mellan natur och kultur.

Materialen är av varierande slag: bland annat blåstång, rubiner, böcker och uppstoppade fåglar – Heikkilä är en passionerad fågelskådare och hans verk har ofta på ett eller annat sätt en anknytning till fåglar.Utställningen belyser verkens bakgrund och lyfter fram det kontemplativa och det finurligt insiktsfulla i Heikkiläs konstnärliga tänkande.

Jussi Heikkilä har under sin långa karriär fått många utmärkelser, däribland Statens bildkonstpris 2000. Han kandiderade också för Ars Fennica-priset 1997.Offentliga verk av Heikkilä finns förutom i Jyväskylä och Helsingfors även i Danmark.

Kurator för den retrospektiva utställningen är Juha-Heikki Tihinen, producent är Finska Konstföreningen.

Utställningen sträcker sig också över Nervandersgatan till Naturhistoriska museet Luomus. På Naturvetenskapliga museet visas verk av Heikkilä som en del av museets egen utställning. Till exempel, av koltrastar (Turdus merula) som ingår i Naturhistoriska museets samlingar har Jussi Heikkilä gjort en pendang till ett av de kändaste verken i Finlands konsthistoria: Stridande tjädertuppar (1886) av Ferdinand von Wright (1822–1906).
Entrén i Luomus ingår inte i Konsthallens biljettpris.

 

Jussi Heikkilä, Mustajoutsen, Kyhmyjoutsen, 2014. Kuva: Ullamaija Hänninen

 

Näyttelyn tuottaa Suomen Taideyhdistys


Jussi Heikkilä, Lintu, Bya, 2014. Kiina-englanti -sanakirja, lintuhäkki. Saastamoisen säätiön taidekokoelma, EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Ullamaija Hänninen