Idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Kaija Aarikka, Iso kukko, 1984. Kuva: Juho Huttunen

Kaija Aarikka

9.9.2023 - 7.1.2024

Bockar av trä, lekfulla burkar och färggranna träsmycken – Kaija Aarikkas designföremål är en del av den finska designens hemtrevliga kärna. Utställningen av Aarikkas mångsidiga produktion visar älskade klassiker men erbjuder också många möjligheter till upptäckandets glädje.

Hösten 2023 fylls Konsthallen av Kaija Aarikkas mångsidiga design. Den färggranna utställningen fokuserar på Aarikkas ståtliga karriär som designer i sextio års tid.

Kaija Aarikka (1929–2014) är känd framför allt som designer av smycken, prydnadsföremål och små föremål i hemmet.Hennes design har varit lättillgänglig för många: trätomtar, färggranna plåtburkar och ljusstakar som fångar blicken är populära samlingsobjekt som återfinns i många hem. Som designer var Aarikka djärv och experimenterande; i hennes omfattande produktion ingår också sådant som är okänt för den breda publiken, såsom smycken av ädelmetall. De erbjuder upptäckandets glädje och breddar vår syn på hennes livsverk.

Lekfullhet, granna färger och glädje präglar inte bara Aarikkas design, utan hela utställningen. Den genomförs i samarbete med Kaija Aarikkas arvingar med Konsthallens utställningschef Eeva Holkeri som kurator. För utställningsarkitekturen svarar Hanna Anonen, som tilldelades priset Årets unga designer 2021.

 

Partner:
Aarikka Oy

Evenemangpartners:
Habitare Pro

Helsinki Design Week

 

 


Kaija Aarikka, Iso kukko, 1984. Kuva: Juho Huttunen