Idag
11.00-18.00
Tilaa uutiskirje

Konsthallens Årets konstnär Heli Ryhänen

12.4. - 11.5.2014

Människans art

Ryhänen ”skulpterar” sina verk med en industrisymaskin av märket Mitsubishi. Hon har arbetat med textiler allt sedan 1995 då hon fick en symaskin i present. Konst- och återvinningsläder ger skulpturerna en känsla av hud och är lätta att bearbeta. Ryhänen gjuter också i brons, hon använder genomskinliga tyger och arbetar med ljus och skugga. Med dessa element trollar hon fram drömlika stämningar.

Människans art är den största exposén någonsin över Ryhänens imponerande produktion och visar verk allt från 1998 (Blånad) framtill idag.

Heli Ryhänens verk har under närmare tjugo års tid visats på talrika grupp- och separatutställningar. Hon har också gjort många offentliga konstverk, varav det senaste är Citydjur (2013) i Gårdsbacka i Helsingfors: ett verk med fem bronsgestalter och nubbstensbelagda kullar. Verket Cirkelgalningar (2012), som av Stiftelsen för miljökonst fick diplomet Årets miljökonstverk, finns i centrum av Vittis (Huittinen). Verket Balansering (2010) som finns i skatte- och arbetskraftshuset Sinetti i Jyväskylä är det största offentliga verket i konstläder i Finland.