Tänään
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Taidehallin vuoden taiteilija: Heli Ryhänen

12.4. - 11.5.2014

Ihmisten laji

Heli Ryhänen (s. 1971) muovaa keinonahkaisten hahmojensa piirteisiin elämän ristiriidat: vanhenemisen, sukupuolisuuden ja kuoleman. Teoksissa hämärtyvät hyvän ja pahan, tutun ja vieraan väliset rajat, mutta myös huumorin pilkahdukset ovat läsnä.

Ryhänen ”veistää” teoksensa Mitsubishi-teollisuusompelukoneella. Kuvanveistäjä on työskennellyt materiaalinaan tekstiili vuodesta 1995 lähtien saatuaan lahjoitusompelukoneen. Keino- ja kierrätysnahka antavat veistoksiin ihon tunnun ja ovat taipuisia työstää. Ryhänen valaa myös pronssia, käyttää materiaalinaan läpikuultavia kankaita sekä valoa varjoineen. Niiden avulla taiteilija luo teoksiinsa unenomaisia tunnelmia.

Taidehallin ”Ihmisten laji” –näyttely on laajin nähty katselmus Ryhäsen vaikuttavaa tuotantoa aina vuoden 1998 ”Mustelma” -teoksesta tähän päivään.

Heli Ryhäsen teoksia on nähty lähes 20 vuoden ajan lukuisissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä. Ryhäsellä on myös useita julkisia taideteoksia, joista uusin on Cityeläimet (2013): viidestä pronssisesta hahmosta ja noppakivetystä kumpareikosta koostuva teos Helsingin Kontulassa. Ympäristötaiteen säätiön Vuoden ympäristötaideteos -kunniakirjan saanut Ympyrähullut (2012) sijaitsee puolestaan Huittisten keskustassa. Jyväskylässä vero- ja työvoimatalo Sinetissä sijaitseva Tasapainoilua (2010) on suurin keinonahkainen julkinen teos Suomessa.