Idag
Stängt
Konsthallen är stängd. Vi öppnar igen med Tommi Toijas utställning 1.6!
Tilaa uutiskirje

Maija Blåfield, Tarinoita tienpientareelta

Maija Blåfield: Berättelser från vägrenen

21.1. - 5.3.2023

I Maija Blåfields verk förs en dialog mellan det exceptionella och det alldagliga. Utställningen Berättelser från vägrenen, producerad av Finska Konstföreningen, visar Blåfields produktion från de senaste tjugo åren.

I konstnärens och filmregissörens dokumentära verk förvandlas händelser till berättelser. Utställningsverken söker nya sätt att se den omgivande verkligheten, vare sig det är fråga om en skog som betraktas som nationallandskap eller om livet självt sett med den självutnämnda världsräddarens blick.

Som konstnär är Maija Blåfield framför allt en historieberättare i vars verk man alltid också kan skönja en finstämd humor. Blåfield har fotograferat sina verk runtom i världen och riktar linsen mot överraskande skärningspunkter mellan det alldagliga och det exceptionella.

På utställningen som producerats av Finska Konstföreningen visas verk med rörlig bild, en serie som kombinerar fotografi och text samt teckningar. Verken är gjorda under en tjugo års period.

Maija Blåfield (f. 1973) är en mångsysslande konstnär och filmregissör. Hennes verk med rörlig bild placerar sig mellan experimentell film och dokumentär. Hon arbetar också med fotografi och skrivande. Centrala motiv i hennes konst är verklighetetens mångtydighet, annorlunda upplevelse av det dagliga livet samt människans relation till sin omgivning. Hennes verk har visats både i Finland och utomlands på konstmuseer, gallerier och filmfestivaler samt på tv. År 2014 tilldelades Blåfield statspriset i mediekonst och 2017 kandiderade hon för Ars Fennica-priset.

 

TRAILER | Maija Blåfield Helsingin Taidehallissa 21.1.-5.3.2023 from Maija Blåfield on Vimeo.