Idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Strindbergin huoneissa #2, 2017 – juuri kun kuljen täällä, © Marja Pirilä - pigmenttivedos, 114 x 147 cm

Marja Pirilä: För ljusets skull

20.1. - 17.3.2024

I centrum för fotokonstnären Marja Piriläs utställning är ljus och att förtrollas av ljus. Utställningen, producerad av Finska Konstföreningen, presenterar verk av denna camera obscura-fotograferingens banbrytare från 1980-talet till idag: fotografier, videor och tredimensionella verk.

Piriläs arbetsmetoder avviker från traditionell fotokonst, och med camera obscura-metoden har hon arbetat i redan trettio års tid. Med den kartlägger hon livsmiljöer och mentala landskap, lockar fram undermedvetna känslor i dagsljuset. Den bärande kraften i Piriläs fotograferingsprojekt som pågår i flera års tid är förutom ljus även tystnad och förundran.

I Marja Piriläs verk framträder världen i ett oväntat ljus. Hon förvandlar rum eller hela byggnader till en camera obscura, ett mörkt rum, där hon fotograferar parallellt med två instrument från olika epoker: en modern kamera inuti en camera obscura. Ljuset som genom en liten öppning strålar in i det mörka rummet bär med sig reflexioner från yttervärlden som i kombination med det inre rummet skapar en tredje verklighet på bilderna. I Piriläs verk kan vi beskåda den reella världens komplexa och poetiska natur.

För utställningens ljudlandskap svarar Tapani Rinne och de tredimensionella camera obscura-verken har Pirilä gjort tillsammans med fotokonstnären Petri Nuutinen. I samband med utställningen publiceras 2024 Piriläs fotobok ”Valon tähden” (”För ljusets skull”) som också fungerar som en camera obscura.

Marja Pirilä är utbildad fotograf från Konstindustriella högskolan (nuvarande Aalto-universitet) och biolog (FM) från Helsingfors universitet. År 2000 tilldelades hon statens konstpris i fotokonst, år 2010 Birkalands konstpris och år 2020 Kordelins pris för att ha utvecklat och utnyttjat camera obscura-fenomenet och gjort det känt. Piriläs verk har visats på talrika utställningar i Finland och övriga Europa, i Nord- och Sydamerika och i Asien.

Utställningen har understötts av Suomen kulttuurirahasto och boken av Centret för konstfrämjande, Finnfoto ry, Greta och William Lehtinens stiftelse och Finska Konstföreningen.

 

Athanasius Kircher, Camera obscura, 1646