Tänään
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Marja Pirilä, Strindbergin huoneissa #2, 2017 – juuri kun kuljen täällä, © Marja Pirilä

Marja Pirilä: Valon tähden

20.1. - 17.3.2024

Valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttelyn ytimessä on valo ja siitä lumoutuminen. Suomen Taideyhdistyksen tuottama näyttely esittelee camera obscura -kuvauksen uranuurtajan teoksia 1980-luvulta tähän päivään, valokuvista videoihin ja kolmiulotteisiin teoksiin.

Pirilä työskentelee perinteisestä valokuvauksesta poikkeavilla tavoilla, joista camera obscura -menetelmään hän on perehtynyt 30 vuoden ajan. Sillä hän kartoittaa elinympäristöjä ja mielenmaisemia, houkuttaa alitajuisia tunteita päivänvaloon. Pirilän kuvausprojektit ovat vuosien mittaisia, ja niiden kantavia voimia ovat valon lisäksi hiljaisuus ja ihmettely. 

Marja Pirilän teoksissa maailma näyttäytyy odottamattomassa valossa. Niitä varten hän muuttaa huoneita tai kokonaisia rakennuksia camera obscuraksi, pimeäksi huoneeksi, joissa työskentelee kahdella historiallisesti eriaikaisella välineellä yhtä aikaa: kuvaa nykyaikaisella kameralla camera obscuran sisällä. Pimeään tilaan pienen aukon kautta tulviva valo kantaa mukanaan ulkomaailman heijastuksia, jotka lomittuessaan sisätilan kanssa synnyttävät kuviin kolmannen, valon luoman todellisuuden. Pirilän teoksissa näemme arkitodellisuuden monimuotoisen, mystisen ja runolllisen luonteen.

Näyttelyssä on Tapani Rinteen äänimaisema. Kolmiulotteiset camera obscura -teokset ja videot Pirilä on tehnyt yhdessä Petri Nuutisen ja Iris Nuutisen kanssa. Näyttelyn suunnittelussa on ollut mukana Asko Mäkelä ja sen on tuottanut Suomen Taideyhdistys.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Pirilän teosmuotoinen, myös camera obscurana toimiva valokuvakirja ”Valon tähden” 2024. 

Marja Pirilä on valmistunut valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) ja biologiksi (FM) Helsingin yliopistosta vuonna 1986. Vuonna 2000 hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto, 2010 Pirkanmaan taidepalkinto ja 2020 Kordelinin palkinto camera obscura -ilmiön kehittämisestä, luovasta käytöstä ja tunnetuksi tekemisestä. Pirilän teoksia on ollut lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja eri puolilla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.

Näyttelyä on tukenut Suomen kulttuurirahasto, ja kirjaa Taiteen edistämiskeskus, Finnfoto ry, Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Suomen Taideyhdistys.

 

Athanasius Kircher, Camera obscura, 1646