Idag
11.00-20.00
Tilaa uutiskirje

Marjatta Hanhijoki, Japanilainen kimono ja Mirjan pallohuivi, 2006

Marjatta Hanhijoki: Synbarligen

13.11.2021 - 2.1.2022

I Marjatta Hanhijokis värld blir skenbart oansenliga ting betydelsefulla, det som är litet blir stort och rummet fylls av värme.

Marjatta Hanhijokis verk är fulla av berättelser och anekdoter; ett fyrverkeri av detaljer och vardagsiakttagelser. De mästerligt berättade enskildheterna och den breda kulturhistoriska lärdomen förenas med glimtar av vardag till en sällsam upplevelse.

Just det narrativa spelar en central roll i utställningen som är en bred exposé över Hanhijokis produktion. Teman som Hanhijoki arbetat med allt sedan 1970-talet visas i ett upplägg som utnyttjar Konsthallen som rum: interiörskildringar, modevärlden och barnens värld, teman kring Japan, flodpärlmusslor och lärkor om natten.

Utställningen presenterar Hanhijokis produktion från 1970-talet till vår tid. Verken är mångbottnade i ordets vida bemärkelse. Akvarellen växer fram ur tunna skikt av vattenfärg, kolteckningarnas valörer går från ljusgrått till becksvart, den svartvita grafikens från ljust till mörkt. Hanhijokis verk bjuder oss att stiga in i denna begåvade bildtänkares ymniga värld.

Förlagsbolaget Parvs ger i höst ut en bok med Marjatta Hanhijokis konst. Bokens två artiklar är skrivna av Hanna Johansson respektive Erkki Anttonen.