Tänään
11.00-20.00
Tilaa uutiskirje

Marjatta Hanhijoki, Japanilainen kimono ja Mirjan pallohuivi, 2006

Marjatta Hanhijoki: Silminnähden

13.11.2021 - 2.1.2022

Marjatta Hanhijoen maailmassa vähäpätöiseltä tuntuvat asiat nousevat merkitykselliseksi, pienestä kasvaa suurta ja lämpö täyttää tilan.

Marjatta Hanhijoen teokset pursuavat kertomuksia ja jutun pätkiä; yksityiskohtien juhlaa ja arjen tarkkailua. Taiteilijan teoksissa mestarillisesti kerrotut yksityiskohdat, laaja kulttuurihistoriallinen tuntemus sekä arjen pilkahtelu yhdistyvät toisiinsa kiehtovasti.

Silminnähden-näyttely on laaja katsaus taiteilijan tuotantoon. Esillä on akvarelleja, hiilipiirroksia, grafiikkaa ja valokuvia viiden vuosikymmenen ajalta.

Taiteen teemat, joita Hanhijoki on työstänyt uransa varhaisvaiheesta asti, esittäytyvät Taidehallin eri saleissa omina kokonaisuuksinaan. Näyttelyssä nähdään värikkäitä interiöörejä ja asetelmia, lämpimiä ihmiskuvia, lasten leikkisää maailmaa sekä Japanin, jokihelmisimpukoiden ja kiurujen yön teemoja.

Hanhijoki tunnetaan yksityiskohtaisista interiöörikuvauksistaan. Arjen runolliset pysäytyskuvat kutsuvat näkemään ympäristön uusin silmin. Huoneissa näkyvä esineistö tarjoaa tarkkaavaiselle katsojalle löytämisen riemua – teoksesta toiseen toistuvia tavaroita, pieniä viittauksia taidehistoriaan, merkkejä elämästä kuvan ulkopuolella.

Yksi saleista on nimetty Lastenkamariksi, jossa maalaukset ja grafiikan vedokset on ripustettu matalammalle ja pienet tuolit kutsuvat istumaan ja lukemaan kirjoja, joita Hanhijoki itse tulee satutunneille lukemaan. Lisäksi Lastenkamarista löytyy matala piirustuspöytä, jonka ääressä lapset saavat taiteilla aivan itse.

Kustannusosakeyhtiö Parvs julkaisee on julkaissut Marjatta Hanhijoen taiteesta kirjan. Teos sisältää tekstit Hanna Johanssonilta ja Erkki Anttoselta.