Idag
Stängt
Konsthallen är stängd. Vi öppnar igen med Tommi Toijas utställning 1.6!
Tilaa uutiskirje

Patricia Piccinini, Sanctuary, 2018. Silicone, fibreglass, hair, 147 x 61 x 67cm.

Patricia Piccinini

15.8. - 25.10.2020

Den australiensiska konstnären Patricia Piccinini (f. 1965 i Sierra Leone) är känd för sina människolika, antropomorfa skulpturer. I hennes fascinerande verk förenas fantasi och verklighet, det inbillade och det reella samt det mänskliga och det maskinmässiga, vilket gör det omöjligt att avgöra var det ena upphör och det andra tar vid.

De över 30 verken på utställningen Mellan ljus och skugga bildar en intensiv helhet, där åskådaren möter många olika slags livsformer, överraskande gestalter och berättelser som förenar fakta och fiktion, vetenskap och mytologi. Utställningens kurator är Anna Mustonen.

Patricia Piccinini påminner oss om att vi har ett ansvar för vad vi skapar. De ovanliga, underliga hybridaktiga varelserna som rör sig i gråzonen mellan människa och djur vädjar till våra känslor och påminner trots sitt utseende oss om vår egen omgivning, våra barn, våra åldringar och – oss själva. Verken handlar om värme, kärlek och möjligheten att förnyas. De förmedlar ett hopp om omtanke, vård och gemenskap. I Piccininis verk finns också en humor som tilltalar åskådare i alla åldrar.

På utställningen i Helsingfors Konsthall visas silikonverk, skulpturer och videoverk samt Patricia Piccininis och Peter Hennesseys gemensamma verk, installationen Ensam med gudarna. Den baserar sig på en berättelse som de skrev tillsammans om en påhittad isolerad sekt. Som berättare fungerar sektens sista kvarvarande medlem, vars berättelse förmedlas via en gammal teveapparat. Berättelsen som läses av Pekka Strang på finska och svenska kan avlyssnas också här.

 

 


Patricia Piccinini, Sanctuary, 2018. Silicone, fibreglass, hair, 147 x 61 x 67cm.