idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Patricia Piccinini, Sanctuary, 2018. Silicone, fibreglass, hair, 147 x 61 x 67cm.

Patricia Piccinini

15.8. - 25.10.2020

Patricia Piccininis Mellan ljus och skugga -utställningen öppnas i augusti. De nya utställningsdagarna är 15.8.–25.10.2020.

Den australienska Patricia Piccinini (f. 1965 i Sierra Leone) är känd för sina antropomorfa skulpturer som undersöker förhållandet mellan det konstgjorda och det naturliga, mellan människor och deras omgivning och mellan betraktaren och konstverket. I Piccininis fängslande konstverk kombineras gränserna mellan fantasi och verklighet, det påhittade och det sanna och människa och maskin suddas ut och gör det svårt att urskilja var det ena slutar och det andra tar vid.

Centralt i Piccininis arbeten är fruktsamhetsteman, livets potential, empati, kontakt och förundran; figurerna som Piccinini skapar är är inte konventionellt vackra, men de har ändå en sorts älskvärdhet i sig som i åskådaren väcker lusten att vårda och fostra och att se mer än bara deras fysiska egenskaper. Det finns också en mild och varm humor i Piccininis konstverk som passar besökare i alla åldrar.

Piccinini arbetar med en mängd olika medier – målning, video, ljud, installationer och digital tryck. Piccininis utställning på Helsingfors Konsthall består av konstverk som har åkt i världen samt flera helt nya verk som får sin världspremiär i Helsingfors. Utställningens kurator är Anna Mustonen.


Patricia Piccinini, Sanctuary, 2018. Silicone, fibreglass, hair, 147 x 61 x 67cm.