idag
Stängt
Tilaa uutiskirje

Patricia Piccinini, Shadowbat, 2019

Patricia Piccinini

6.6. - 30.8.2020

Patricia Piccinini (f. 1965 i Sierra Leone) är en australiensisk konstnär känd för sina antropomorfa skulpturer som undersöker förhållandet mellan det konstgjorda och det naturliga, mellan människor och deras omgivning och mellan betraktaren och konstverket. Piccininis hybridvarelser existerar endast i förhållande till publiken som tillför sina egna känslor och uppfattningar till mötet.

Piccinini arbetar med en mängd olika medier – målning, video, ljud, installationer, digital tryck – och skapar fängslande världar där gränserna mellan fantasi och verklighet, det påhittade och det sanna och människa och maskin suddas ut och gör det svårt att urskilja var det ena slutar och det andra tar vid.

Centralt i Piccininis arbeten är fruktsamhetsteman, livets potential, empati, kontakt och förundran; figurerna som Piccinini skapar är är inte konventionellt vackra, men de har ändå en sorts älskvärdhet i sig som i åskådaren väcker lusten att vårda och fostra och att se mer än bara deras fysiska egenskaper. Det finns också en mild och varm humor i Piccininis konstverk som passar besökare i alla åldrar.

Piccininis utställning på Helsingfors Konsthall består av miljöer speciellt skapade för utrymmena. Bland dessa kan nämnas det uppslukande Alone with The Gods, ett tvåkanaligt videokonstverk och en grupp av fyra stora skulpturer som tillsamman representerar en hel livscykel från födelse till barndom och vidare till vuxenlivet och ålderdom.