Idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

  Tom of Finland, Untitled, 1980. Graphite on paper. Collection Ulrich Tangermann, Hamburg

  Tom of Finland: The Pleasure of Play

  7.5. - 7.8.2016

  I Tom of Finlands värld får var och en fritt vara sig själv – humor, glädje och njutning tillhör alla.Helsingfors Konsthalls stora utställning är den hittills bredaste exposén över Tom of Finlands produktion.

  Det mästerliga tecknandet och de ikoniska mansbilderna har gjort Tom of Finland till en av Finlands internationellt mest kända konstnärer. Hans djärva och humoristiska bilder har väckt debatt om sexuell mångfald, jämställdhet och förhållandet mellan pornografi och konst.

  Utställningen The Pleasure of Play på Helsingfors Konsthall är den hittills bredaste exposén över Tom of Finlands (Touko Laaksonen, 1920–1991) produktion.Med finns både klassiska teckningar av män i läderjackor och mer sällan visade verk, säsong sensuella akvareller. Dessutom visas bildcollage som konstnären själv sammanställt och som visar hur han studerade sin tids bildvärld för att sedan tillämpa den i sina egna arbeten.

  I utställningen ingår närmare 200 verk från 1930-talet till 1991. Utställningen är sammanställd av Artists Space i New York där den visades sommaren 2015 och fick ett mycket gott mottagande. Konsthallens utställning har kompletterats med verk och dokument som belyser Toms personhistoria, exempelvis tidiga landskapsmålningar och lånade fotografier ur familjealbum.

  Producerad i samarbete med Artists Space, New York.

   

  Tom of Finland, Untitled, 1947. Gouache on paper. Tom of Finland Foundation, Permanent Collection