Öppet
idag
Stängt
Tilaa uutiskirje

Ugo Rondinone, vy av installationen Vocabulary of Solitude. Foto: Studio Rondinone

Ugo Rondinone

17.8. - 17.11.2019

Everything gets Lighter

Schweizaren Ugo Rondinones (f. 1964) första separatutställning i Finland öppnas på Helsingfors Konsthall i augusti. I centrum för den färgglada utställningen står den meditativa installationen Vocabulary of Silence,som består av clowner i olika positioner. De hyperrealistiska skulpturerna representerar olika kön och etniska bakgrunder. Installationen är som ett porträtt av en människas dag genom 45 olika handlingar. Utställningen produceras i samarbete med Helsinki Festival.

Rondinone arbetar brett på det samtidskonstnärliga fältet med både skulptur, måleri, ljud, video och fotografi. I hans verk förenas ofta konceptkonst, element från pop-konst och konstnärens intresse för vardagliga ting, som ofta har en existentiell, reflekterande dimension. Under sin nästan 40-åriga konstnärskarriär har Rondinone haft otaliga separatutställningar till exempel vid Centre Pompidou i Paris, New Museum i New York samt Museo d’Arte Contemporanea di Roma (MACRO). Konstnären representerade Schweiz vid biennalen i Venedig 2007.

Helsinki Festival

 

Your Age and My Age and the Age of the Rainbow, 2014 – fortsätter. Faner, regnbågsritningar grjorda av barn I Shanghai, Rotterdam ohh Rom. Stprlekarna varietal. Foto: Studio Rondinone.

Konstnären Ugo Rondinone bjuder barnen att rita regnbågar

Konstnären Ugo Rondinone och Helsingfors Konsthall inbjuder er till att ta del i skapandet av utställningen Everyone Gets Lighter (17.8.–17.11.2019). Ett av utställningens verk utgörs av regnbågsritningar som görs av skolelever.

Ett av utställningens verk består av ett rum vars väggar täcks av regnbågsritningar gjorda av bar. Konceptet har förverkligats i ett flertal utställningar runt om i världen. Existerande ritningar kommer att användas också i Konsthallens utställning.

Härmed inbjuder vi skolbarn att delta i förverkligandet av regnbågsritningar. Vårt mål är att samla över tusen regnbågsritningar gjorda av grundskole-elever (1–9-klassister). Det går bra att rita regnbågar med färgpennor, vattenfärger, vaxkritor eller fingerfärger. De material som ni har till ert förfogande fungerar bra. Rita gärna på A4 papper. Genom att delta i utställningen överger ni ritningarna till konstnären samt ger upp rätten till ritningarna. Ritningarna returneras alltså inte. Konstnären har rätt att använda ritningarna i framtiden i tex. liknande utställningar.

Vi ber er skicka ritningarna till Helsingfors Konsthall senast den 7.6.

Helsingin Taidehalli Helsingfors Konsthall / Regnbåge
Nervandersgatan 3
00100 Helsingfors