Idag
Stängt
Konsthallen är stängd. Vi öppnar igen med Tommi Toijas utställning 1.6!
Tilaa uutiskirje

Konstnärsgillet i Finland ordnar i samarbete med Helsingfors Konsthall utställningen De Unga som presenterar aktuell konst från unga konstnärer. Utställningen som bygger på öppen ansökan har alltid varit populär såväl bland konstnärer som publiken. Detta år sattes ett nytt rekord i mängden ansökningar, 500. Juryn som leddes av Jaana Kokko valde bland dessa ut 25 konstnärer och en konstnärsgrupp till De Unga 2019.

Konstnärerna som valts ut till utställningen är Elina Autio, Siiri Haarla, Jussi Haro, Venla Helenius & Anna-Sofia Nylund, Maiju Hukkanen, Hermanni Keko, Nadiye Koçak, Komugi Ando, Sini Kähönen, Arja Kärkkäinen, Jenni Luhta, Anna Matveinen, Aro Mielonen, Milja-Liina Moilanen, Anne Naukkarinen, Rosaliina Paavilainen, Leena Pukki, Eeva-Maija Pulkkinen, Salome Rajanti, Mira Roivainen, Raimo Saarinen, Kristina Sedlerova, Astrid Strömberg, Pekko Vasantola, Maria Viirros och Niina Villanueva.

Juryn bestod av fyra personer med ordförande, konstnären Jaana Kokko, Konsthallens utställningschef Kiira Miesmaa med Aleksandra Kiskonen från Konsthögskolans bildkonstskola och Miia Varis från Åbo Konstakademi som representerade konststuderande. Juryn var imponerade av den stora mängden ansökningar och den höga kvaliteten hos dessa.

”I ansökningarna såg man framför allt den stora mångkunnigheten hos unga nutidskonstnärer. Konstnärerna arbetar ofta samtidigt med olika verktyg, som video, målande och performance. Man ser både samhälleliga och personliga teman lyftas fram i verken, teman som unga konstnärer berörs av och diskuterar”, beskriver juryns ordförande Janna Kokko.

Utställningen De Unga har under sin 80-åriga historia lyft fram nya, intressanta bildkonstnärer. Under åren har bland andra Tove Jansson, Juhana Blomstedt, Leena Luostarinen Kari Cavén samt Årets unga konstnärer Ville Andersson och Nastja Säde Rönkkö deltagit. De Unga är också en populär utställning för försäljning av konst. Även nästa år är nästan alla konstverk till salu.

”Utställningen De Unga 2019 är ett bevis på ett livskraftigt utställningskoncept med anor ända från år 1939 då det sattes igång på Konsthallen. Det finns ett tydligt behov på denna sorts samlande översikter, eftersom vi hade ett rekordantal sökande. För många konstnärer är utställningen en generationsupplevelse och för en del en språngbräda in på en karriär som konstnär. För åskådarna är det ett ymnighetshorn av samtidens konstnärliga strömningar. För såväl konstnärerna, publiken samt Konsthallens personal är det alltid en alldeles speciell händelse, som man både väntar på och förhåller sig passionerat till”, säger Konsthallens direktör Jan Förster.

De Unga 2019 i sociala medier: #nuoret2019