Idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

news
Konstuppgifter för barn

Låt dig inspireras av ryor! Vidga din upplevelse av utställningen, ge din nyfikenhet näring med följande konstuppgifter. De är i första hand avsedda för barn men funkar som kreativt tidsfördriv för vem som helst.

 

1. Komponera en rya på rutigt papper

I synnerhet gamla ryor har ofta symmetriska och upprepade mönster. Använd samma idé och komponera en rya på rutigt papper. Fundera hur vill att den ska se ut: färger, former, komposition. Är ryan avsedd för en viss person eller till en viss plats? Har den någon särskild betydelse eller symboliserar den någonting?

Bild: Armi Airaksinen, Punaoksa

 

2. Ryalik miniatyrskulptur

Nya ryor kan ofta ha partier i relief, upphöjda partier. Det åstadkoms med garn av olika längd, tjocklek och textur. Förutom ullgarn har man i många ryor använt papperstråd och linnegarn, ibland rentav olika slags föremål.

Gör en miniatyrskulptur av färggranna pappersrullar eller bitar av papperssugrör. Du kan variera lekfullt med olika längder, tjocklekar och färger. Klistra fast din skapelse på papper i upprätt ställning.

Bild: Katri Haahti, Paradisfågel, 2011

 

3. Lurvigt monster

Går det att göra en rya som liknar och känns som lurvigt monster? Pröva genom att använda hår- och pälsliknande material, t.ex. tofsar, fjädrar och tygremsor. Ge din skapelse ett namn och skriv en kort historia om den. Hurdan röst har den? Hurdan är den till sin läggning? Vad gillar den (t.ex. vissa prylar, maträtter, lukter, sysslor)? Vad är det som gör denna varelse speciell?

Bild: Maisa Kaarna, Port, 1980

 

4. Knutuppgift

Ryor tillverkas genom att man knyter knutar av garn. Använd grillstickor och garn och försök hitta på så många knutar som möjligt. Kom ihåg att knipsa av stickornas vassa spetsar så att du inte skadar dig själv eller andra. Du kan också binda samman flera stickor och bilda rutsystem på samma sätt som i ryornas varpar och inslag, eller också knyta flera knutar på en och samma sticka.

Alternativt kan du ta en promenad och leta reda på käppar och långskaftade växter att knyta, exempelvis fallna långskaftade löv, klöver- eller maskrosstjälkar eller långt gräs och ogräs.

 

5. Ryakomposition

Ryor kan placeras på sängar, de kan hängas upp på väggen, användas som slädtäcken, läggas på stolar och bänkar, funka som mattor. Platsen berättar vad ryan är avsedd för. Föreställ dig en plats där du skulle vilja placera en rya. Är ryan avsedd för dig själv eller är den kanske en present åt någon annan? Är den gjord för något visst ändamål, såsom vigselryor? Du kan tänka ut en trevlig situation eller plats, eller också kan du hitta på en helt ny situation och ett nytt syfte för ryan. Kunde den passa i ditt eget hem? Eller i skolan, på en sits i ett flygplan, i ett offentligt rum eller på någon plats längs din dagliga rutt? Rita eller måla en eller flera ryor till ett ställe du själv valt.

 

Uppgifter: Eungyung Kim