Tänään
Suljettu
Taidehalli on kiinni pe 21.6.–su 23.6. Hyvää juhannusta!
Tilaa uutiskirje

news
Lasten taidetehtävät: inspiroidu ryijyistä!

Inspiroidu ryijyistä! Laajenna näyttelykokemustasi ja ruoki luovuuttasi näiden taidetehtävien avulla. Tehtävät on suunnattu koululaisille, mutta ne sopivat luovaksi ajanvietteeksi kaiken ikäisille.

Voit myös tutustua ryijyihin katsoa lapsille suunnatun, videoidun opaskierroksen ryijynäyttelyyn!

1. Ryijyn sommittelu ruutupaperille

Etenkin vanhemmissa ryijyissä esiintyy usein symmetriaa ja toistuvia kuvioita. Suunnittele ryijy ruutupaperille hyödyntäen symmetriaa ja toistoa. Pohdi värejä, muotoja ja sommittelua. Onko ryijy tarkoitettu tietylle henkilölle tai liittyykö se johonkin paikkaan? Onko ryijyllä erityinen merkitys tai symboloiko se jotain? 

Kuvan ryijy: Armi Airaksinen, Punaoksa

 

2. Ryijymäinen miniatyyriveistos 

Uudemmissa ryijyissä nähdään joskus kohokuvamaisuutta. Vaikutelma saadaan aikaan käyttämällä eri pituisia ja paksuisia lankoja, joissa on erilaisia tekstuureja. Villalangan lisäksi ryijyissä on käytetty paperi- ja pellavalankaa ja joskus jopa erilaisia esineitä. 

Luo miniatyyriveistos käyttäen värikkäitä paperirullia tai paperipillin palasia. Voit leikitellä erilaisilla pituuksilla, paksuuksilla ja väreillä. Liimaa putkilosi pystysuuntaan pahville.

Kuvan ryijy: Katri Haahti, Paratiisilintu, 2011

 

3. Karvakamu

Voisiko tämän ryijyn muodoista ja pintatuntumasta tulla mieleen karvainen hirviö? Käytä teoksessasi karvamaisia materiaaleja kuten tupsuja, höyheniä ja kangaspaloja. Anna oliollesi nimi ja kirjoita siitä pieni tarina. Millainen ääni oliolla on? Millainen luonne sillä on? Mistä se pitää (esim. tietyistä esineistä, kappaleista, ruoasta, hajuista, puuhista)? Mikä tekee tästä oliosta erityisen? 

Kuvan ryijy: Maisa Kaarna, Portti, 1980

 

4. Solmutehtävä 

Ryijyt valmistetaan solmimalla lankoja. Käytä grillitikkuja ja lankaa, ja yritä keksiä mahdollisimman monenlaisia solmuja! Muista napsaista tikkujen terävät päät pois, jotta et tökkää niillä itseäsi tai muita. Voit myös sitoa monta tikkua yhteen ja muodostaa ruudukoita, kuten ryijyjen loimissa ja kuteissa, tai sitoa monta solmua yhteen tikkuun.

Vaihtoehtoisesti voit mennä ulos kävelylle ja etsiä keppejä ja pitkävartisia kasveja joita solmia, kuten pitkäruotisia tippuneita lehtiä, apiloiden tai voikukkien varsia, tai mitä hyvänsä pitkiä heiniä tai rikkaruohoja.

 

5. Ryijyasetelma 

Ryiyjä on aseteltu sängyille, ripustettu seinälle, käytetty rekiretkillä, tuoleilla, penkeillä ja lattioilla. Paikkavalinta kertoo ryijyn käyttötarkoituksesta. Kuvittele paikka, mihin itse haluaisit asettaa ryijyn. Onko se sinua itseäsi varten vai kenties lahja jollekin muulle? Onko se tiettyyn tarkoitukseen tehty kuten hääryijyt? Voit miettiä itsellesi mieleistä tilannetta tai paikkaa, tai kuvitella ryijylle täysin uuden tilanteen ja tarkoituksen. Sopisiko ryijy jonnekin kodissasi? Entä kouluun, lentokoneen penkille, johonkin julkiseen tilaan tai kotimatkasi varrelle? Piirrä tai maalaa yksi tai useampi ryijy haluamaasi paikkaan.     

 

Tehtävät: Eungyung Kim