Tänään
Suljettu
Olemme tänään kiinni: ripustamme näyttelyä, ja avaamme jälleen ke 27.3.
Tilaa uutiskirje

Suomen Taideyhdistys myöntää vuosittain kolmetoista merkittävää taidepalkintoa. Tänä vuonna nuoren taiteilijan Dukaattipalkinnon sai taidemaalari Essi Kuokkanen ja varttuneen taiteilijan tunnustuspalkinnon kuvanveistäjä Pirkko Nukari. William Thuringin nimeä kantavat palkinnot osoitetaan 35–45-vuotiaille taiteilijoille. Thuring-pääpalkinnon sai kuvataiteilija Iiu Susiraja. Taidekirjoittajan Edvard Richter -palkinto annettiin FT Nina Kokkiselle teoksesta Totuudenetsijät: Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa (Vastapaino). Lisäksi Taideyhdistys jakoi apurahoja nuorille taiteilijoille ja taidekriitikoille. Palkintojen ja apurahojen yhteissumma oli 298 500 euroa.

Dukaattipalkinto
Taidemaalari Essi Kuokkanen (s. 1991, Pieksämäki), Helsinki

Essi Kuokkasen taide on kuvakieleltään vahvaa ja omaperäistä sekä luonteeltaan hyvin itsenäistä ulkopuolisiin esikuviin tai taidevirtauksiin nojautumatta. Kuvat kertovat tarinaa, eivät kuvita sitä; pääosassa on maalaus, jonka oma kuvallinen ajattelu ja narratiivisuus ovat yhtä. Aiheet käsittelevät usein kipeitäkin asioita ihmisen osasta tässä maailmassa, mutta lempeydellä ja huumorilla. Vaikeat asiat loksahtavat maalauksen sisällä kohdalleen ja muuttuvat vähemmän ahdistaviksi. Lähtökohta on vakava, mutta kuvissa on hauskuutta ja iloa. Lopputulos on jotakin uutta.

Essi Kuokkanen viimeistelee maisteriopintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2017. Kuokkasen teoksia on mm. Kiasmassa, valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa sekä yksityiskokoelmissa.

Vuonna 1858 perustettu Dukaattipalkinto on Suomen vanhin taidepalkinto ja Taideyhdistyksen palkinnoista perinteikkäin. Se myönnetään erityisestä ansiosta nuorelle, enintään 35-vuotiaalle kuvataiteilijalle. Palkintosumma on 16 000 euroa.

Tunnustuspalkinto
Kuvanveistäjä Pirkko Nukari (s. 1943, Helsinki), Helsinki

Pirkko Nukari työskentelee perinteisen plastisen kuvanveiston keinoin käyttäen materiaalinaan pronssia, mutta teosten teemat, kuten ihmisen ja luonnon välinen suhde, puhuttelevat vahvasti nykyhetkessä. Nukari tunnetaan etenkin herkistä lintuveistoksistaan, joissa on ilmavuutta ja keveyttä pronssin raskaudesta huolimatta. Vaikka teokset ovat usein pienikokoisia, ne luovat kuvanveistoksellisesti kiinnostavalla tavalla ympärilleen kokoaan suuremman tilan, johon linnun voisi odottaa pyrähtävän lentoon. Kriitikko Otso Kantokorven (1957–2018) mukaan Pirkko Nukari on vienyt klassista pronssiveistoa uusiin ulottuvuuksiin: ”Hänen käsissään raskas metalliseos kokee vakuuttavasti sen kaikista ihmeellisimmän muodonmuutoksen, joka kuvanveistoa parhaimmillaan leimaa: aine muuttuu aineettomaksi, raskas ja staattinen saavat kuvanveistäjän maagisen kosketuksen kautta aineettomia ulottuvuuksia.”

Pirkko Nukari on opiskellut Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1961–1966 ja valmistunut kuvaamataidon opettajalinjalta. Hän on toiminut opettajana Taideteollisessa oppilaitoksessa/korkeakoulussa vuosina 1966–1980 ja Taide-lehden päätoimittajana 1980–1984. Nukarilla on teoksia useissa kokoelmissa sekä lukuisia julkisia teoksia Suomessa ja ulkomailla. Hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali vuonna 2017.

William Thuring -pääpalkinto
Kuvataiteilija Iiu Susiraja (s. 1975, Turku), Turku

Iiu Susirajan taide pohtii perinteisiä kauneusihanteita hellyttävällä, oudon absurdillakin huumorilla. Hänen teoksensa vaikuttavat vapauttavasti meidän kehokuvaamme ja rikkovat tabuja. Hän kuvaa usein omaa itseään, vaikka hänen teoksensa eivät olekaan perinteisiä omakuvia, vaan eräänlaisia performansseja kameralle. Susirajan taide tuo kiinnostavan lisänsä taidehistorian pitkään kehollisuuden kuvaamisen linjaan.

Iiu Susiraja opiskeli valokuvausta Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa 2012–2016. Hänen yksityisnäyttelynsä Kuivakka ilooli Kiasmassa vuonna 2019. Hänen taiteensa on saanut positiivisen vastaanoton New Yorkissa ja Los Angelesissa, joissa hän on pitänyt näyttelyt lähivuosina.

Edward Richter -palkinto

Edvard Richter-palkinto myönnetään laadukkaasta taidekirjoittamisesta. Richter-palkinnon saa FT Nina Kokkinen (s. 1978) kirjallaan Totuudenetsijät: Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa. Taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta valmistunut ja Turun yliopistossa uskontotieteestä aiemmin tänä vuonna väitellyt Kokkinen kirjoittaa erinomaisella kielellä puhkipohdituista taiteilijoista uudesta näkökulmasta ja tarkastelee monipuolisesti ja mukaansatempaavasti tunnettujen taiteilijoiden tuotannon sisältöä. Kirja on piristävä poikkeus henkilöhistoriaan painottuneen taidehistoriallisen taidekirjallisuuden joukossa. Tamperelaisen Vastapaino-kustantamon kirja on kieleltään ja aiheen kuljetukseltaan huolellista työtä. Totuudenetsijöissä laajan lähdeaineiston taitava hallinta yhdistyy näkemykselliseen analyysiin ja rikkaaseen kieleen. Kokkisen teos on erinomainen esimerkki siitä, kuinka taide- ja kulttuurihistoriallinen tutkimus voidaan tuoda elävästi, moniäänisesti ja innostavasti nykylukijaa lähelle. Kokkinen kuratoi tutkimuksensa perusteella myös viime keväänä Gallen-Kallelan Museossa esillä olleen Sielun silmä –näyttelyn. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Lisätietoja:
Anna Kinnunen
anna.kinnunen@taidehalli.fi
+358 45 7731 4315