Tänään
Suljettu
Taidehalli on kiinni; ripustamme uutta näyttelyä. Avaamme jälleen 1.6.!
Tilaa uutiskirje

Jani Ruscica, No Dot on the I, 2021.

Jani Ruscica, Ii vailla pistettä

30.4. - 5.6.2022

Jani Ruscican teoksissa tutut symbolit asettautuvat Taidehallin tiloihin venyen, kääntyillen ja tunnistettavuuden rajoille saakka muuttuen. Suurikokoiset seinämaalaukset ja videoteokset jättävät tilaa katsojan tulkinnoille.

Tutut merkit ja symbolit muuttavat muotoaan Jani Ruscican teoksissa. Yhteys merkkien ja niihin liitettyjen merkitysten välillä on nyrjähtänyt: kuvien lukuohjeet ovat tiedossa, mutta niiden noudattaminen on hankalaa.

Ruscica näyttää, kuinka kuva voi luettavuuden sijaan hahmottua kokemuksellisesti, suhteessa sen materiaalisuuteen tai paikkaan. Taidehallin seinäpinnoille toteutetut suurikokoiset maalaukset mukautuvat rakennuksen arkkitehtuuriin; kirjaimet taipuvat, kaatuvat kumolleen tai paisuvat. Näyttelytilan ikkunoista sisään pyrkivä auringonvalo piirtää näkyviin ikkunaan kiinnitetyn kuvan, vuorokauden hetkestä riippuen vaihtuvin voimakkuuksin. 

Muodon ja välineen tutkiskelu on osa Ruscican teosten olemusta. Videoteoksessa Ii vailla pistettä (2021) materiaalit ja äänet tunnustelevat ominaisuuksiaan ja koettelevat tunnistettavuuttaan. About Us (refrain to refrain) -teoksessa (2022) improvisoidut esitykset pakenevat kielellistä ilmaisua. Videoteos jättäytyy sattumanvaraisuuden logiikalle, kun algoritmi muokkaa otosten ja taustakuvien järjestystä.

Steppitanssija Suzanna Pezon kanssa yhteistyössä toteutettu esitysteos Felt the Moonlight on my Feet (2022) esitetään 30.4.–4.5. välisenä aikana näyttelyn aukioloaikoina.

Näyttelyn on kuratoinut Piia Oksanen. Taneli Viljanen on kirjoittanut proosarunon näyttelyyn.

Jani Ruscica (s.1978) on syntynyt Savonlinnassa ja viettänyt lapsuutensa Italiassa. Tällä hetkellä hän asuu ja toimii Helsingissä. Ruscica on opiskellut Chelsea College of Art and Design, Lontoossa ja Kuvataideakatemiassa, Helsingissä. www.janiruscica.com


Jani Ruscica, No Dot on the I, 2021.