Tänään
11.00-18.00
Tilaa uutiskirje

Katri Haahti, Karpalosuo, suunnitteluvuosi 2008, taiteilijan itsensä kutoma, 160 x 105 cm, Tuomas Sopasen kokoelma. Kuva: Kari Jämsén.

Kudottua kauneutta – suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa

7.11.2020 - 3.1.2021

Helsingin Taidehallissa avautuu marraskuussa Kudottua kauneutta -näyttely, joka esittelee keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmasta valikoituja ryijyjä neljältä vuosisadalta. Näyttelyssä on esillä noin 100 suomalaista ryijyä 1700-luvulta nykyhetkeen – laajin Suomessa kerralla nähty kokonaisuus. Näyttelyn pääpaino on moderneissa taideryijyissä, joiden lisäksi esillä on kansanomaisia, perinteisiä ryijyjä.

Keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä yli 500 ryijyä. Taidehallin näyttelyssä on esillä useimmat kansanomaiset ryijytyypit ja mallit, jotka kertovat suomalaisen ryijyn tarinaa vuosisatojen ajalta. Kansanomaisissa ryijyissä näkyy vahvasti niiden käyttötarkoitus, paikkasidonnaisuus ja tekijänsä kädenjälki. Ryijyjä ovat myöhemmin suunnitelleet myös kuvataiteilijat, arkkitehdit ja tekstiilitaiteilijat, kun ryijybuumi alkoi Suomessa 1900-luvun alussa. Ryijyissä toistuvat tunnistettavat symbolit, kuten elämänpuu, kasvit tai muut luonnonaiheet sekä geometriset muodot tai kuviot. Näyttelyn kuratoinnista vastaavat Tuomas Sopanen, taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen ja näyttelypäällikkö Eeva Holkeri.

Tuomas Sopanen, FT, on toiminut kasvitieteen professorina Joensuun yliopistossa, erikoisalanaan kasvifysiologia ja -biotekniikka. Sopanen on kirjoittanut yhdessä Leena Willbergin kanssa kirjan Ryijy elää: Suomalaisia ryijyjä 1778–2008. Nyt hän on eläkkeellä ja pitää luentoja ryijytaiteesta.


Katri Haahti, Karpalosuo, suunnitteluvuosi 2008, taiteilijan itsensä kutoma, 160 x 105 cm, Tuomas Sopasen kokoelma. Kuva: Kari Jämsén.