Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely pohjautuu heidän vierailuihinsa sadassa kodissa ympäri Suomen. Osallistujat edustavat tilastollista poikkileikkausta Suomen väestöstä: heistä 51 on naista ja 49 miestä, yksi on suorittanut tohtorintutkinnon, viisi on rekisteröityjä maahanmuuttajia, kuusi suomenruotsalaista, 30 asuu Uudellamaalla – ja niin edelleen.
Taiteilijat haastattelivat väestön edustajia mielipiteitä jakavista aiheista. Julkisesta keskustelusta poimitut 30 teemaa liikkuivat laajalla skaalalla maahanmuuttajista armokuolemaan, rakkauden merkitykseen ja voin ja margariinin eroihin. Haastattelijat ja haastateltavat yrittivät yhdessä jäljittää mielipiteisiin vaikuttaneita yksittäisiä tekijöitä.
Näyttelyn nimiteos, interaktiivinen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta sisältää noin 65 tuntia videoituja haastatteluja. Yksi näyttelyvieras kerrallaan voi valita teoksen aiheista näkyviin haluamansa määrän vastauksia ja projektin sadasta ihmisestä ne, joiden suulla hän haluaa niistä kuulla.
Teos mahdollistaa ainutlaatuisen kuunteluharjoituksen tänä aikana, jolloin toisten kuuntelu ja heidän lähtökohtiinsa tutustuminen avoimin mielin tuntuu olevan radikaalein mahdollinen teko. Kohtaaminen sadan suomalaisen kanssa ja pohdinta vaikuttamisesta ja vaikutetuksi tulemisesta on myös näyttelyn muiden teosten lähtökohtana.
Näyttelyssä pohditaan myös sitä, toimiiko edustuksellisuuden idea: voiko yksi ihminen tai pieni joukko ihmisiä koskaan edustaa ”kaikkia”? Entä ketkä jäävät tilastojen ulkopuolelle?
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat Suomessa asuva suomalais-saksalainen taiteilijaduo, joka on työskennellyt yhdessä vuodesta 2002 ja esittänyt teoksiaan maailmanlaajuisesti. He saivat AVEK-mediataidepalkinnon vuonna 2012 ja Ars Fennican 2014.
Näyttelyn oheisohjelma:
Opastettuja retkiä mielipideviidakkoon
Love, death and margarine