Helsingin yliopistollinen sairaala HUSin tilat ovat täynnä kuvataidetta. Maalauksia, veistoksia, grafiikkaa – teoksia löytyy sisääntuloauloista odotushuoneisiin, osastojen käytäviltä potilashuoneisiin saakka.
HUSin laajaa taidekokoelmaa esitellään loppuvuodesta Taidehallissa. Kokoelman luonteen mukaisesti näyttelyssä keskitytään Suomessa asuvien taiteilijoiden sekä muiden Itämeren alueen taiteilijoiden teoksiin. Mukana on teoksia sekä nuorilta tekijöiltä että vanhemman polven taiteilijoilta. Teoksia nähdään muun muassa Juhana Blomstedtilta, Kari Cavénilta, Outi Heiskaselta, Pentti Kaskipurolta, Kaisu Koivistolta, Essi Kuokkaselta, Leonhard Lapinilta, Tiitus Petäjäniemeltä, Pentti Sammallahdelta, Mari Sunnalta, Suvi Sysiltä, Marjatta Tapiolalta, Anna Tuorilta, Miina Äkkijyrkältä ja Viggo Wallensköldiltä. Näyttelyn kuraattorina on toiminut taidehistorioitsija Markku Valkonen.
Taide pidentää ikää ei ole ainoastaan monipuolinen taidenäyttely, vaan se on puheenvuoro taiteen merkityksestä niissä olosuhteissa, joissa ihmisen terveys vaatii hoitoa ja huolenpitoa.
Taidetta on sairaaloissa hyvästä syystä: taiteen kohtaaminen tuottaa hyvinvointia. Sen myönteisistä terveys- ja hyvinvointivaikutuksista on kertynyt varsin runsasta ja vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. Sairaalassa taide voi myös auttaa näkemään elämän moninaisuutta ja erilaisten tunteiden olemassaoloa; teokset muistuttavat siitä, että kukaan ei ole yksin, ja myös joku muu on kokenut saman.
Taidehallin runsaasta näyttelystä huolimatta HUSin kokoelmasta riittää teoksia yhä sairaaloiden seinillekin; taidekokoelmaan kuuluu yli 5 700 teosta. Kokoelmaa vaalii ja kartuttaa vuonna 2013 perustettu HUSin taidetoimikunta.
Kari Cavén, Hurjajoukko, 2021.
Lorenzo Servi, 00053, 2023.
HUS:in taidekokoelma. Kuvat: Jussi Tiainen