Tänään
Suljettu
Taidehalli on kiinni; ripustamme uutta näyttelyä. Avaamme jälleen 1.6.!
Tilaa uutiskirje

Tarja Pitkänen-Walter, Photon, 2020. Kuva: Jussi Tiainen

Tarja Pitkänen-Walter: Maalauksellisia mietteitä

15.1. - 6.3.2022

Tarja Pitkänen-Walterin retrospektiivinen näyttely Maalauksellisia mietteitä esittää tulkintoja maalaamisen olemuksesta. Suomen Taideyhdistyksen tuottama moniaistinen kokonaisuus kietoo katsojan väriin.

Tarja Pitkänen-Walter on läpi koko tuotantonsa esittänyt kysymyksiä maalauksesta – sen ytimestä ja olemisen syystä. Kokeilevilla teoksillaan taiteilija esittää maalaustaiteesta väitteitä, joita hän haastaa, purkaa ja rikkoo, uudelleen ja uudelleen.

Pitkänen-Walterin tuotantoa nähdään Taidehallissa lähes 40 vuoden ajalta. Mukana on sekä pienimuotoisia, maalauksen alkutekijöillä leikitteleviä töitä, että kookkaita, veistosta lähestyviä tilallisia ja kolmiulotteisia maalauksia, jotka ovat levinneet seinältä lattialle ja kattoa kohti.

Maalauksellisia mietteitä -näyttely muodostuu erilaisista kokemuksellisista tiloista, joiden tunnelmaa tukee myös monimuotoinen äänimaisema. Yhteyttä katsojaan haetaan ensisijaisesti aistimuksen, ei ajattelun kautta. Katsoja kutsutaan osaksi teoksia myös monenlaisin istuimin; ne tarjoavat pysähtymispaikkoja ja avaavat katsojan ja teoksen välisiä portteja olemalla sekä irrallisia että elimellisiä teosten osia.

Pitkänen-Walter (s. 1960) on Taideyliopiston Kuvataideakatemian pitkäaikainen opettaja ja maalaustaiteen professori. Väitöskirjassaan hän pohti maalauksen aistimellisuutta ja sitä, miten maalaustaide ei itsestään selvästi käänny sanoiksi ja käsitteiksi.