Tänään
11.00-20.00
Tilaa uutiskirje

Auguste Herbin: Blanc, 1947

Väri, viiva ja neliö − Erling Neby -kokoelma

14.3. - 12.4.2015

Persoonallisessa Erling Neby -kokoelmassa näkyy yksityisen keräilijän kädenjälki sekä henkilökohtaiset ja tinkimättömät valinnat. Samalla kokoelma on yksi merkittävimmistä konkretismin alalta. Erling Neby -kokoelma sai alkunsa 1970-luvun Pariisissa, kun Erling Neby osui työmatkallaan sattumalta Galerie Denise Renéhen. Norjan maaseudulla varttuneelle Nebylle avautui kokonaan uusi ja kiehtova konkretismin maailma. Pian hän tekikin ensimmäiset teoshankintansa Jean Dewasnelta ja Victor Vasarelyltä. Neljänkymmenen vuoden ajan karttuneeseen n. 2000–2500 teoksen kokoelmaan kuuluu teoksia lukuisilta kansainvälisiltä taiteilijoilta, kuten Josef Albersilta, Olle Bærtlingiltä ja Arne Malmedalilta. Kokoelmaan kuuluu teoksia myös suomalaisilta Paul Osipowilta ja Lars G. Nordströmiltä.

Suurin osa Erling Neby –kokoelman teoksista on konkretismin alalta, mutta keräilijä sanoo, ettei ole kiinni ismeissä tai isoissa taiteilijanimissä; sen sijaan tunteet ohjaavat taidehankintoja. Omintakeinen muotokieli yhdistää kokoelmaa, joka sisältää maalauksia, grafiikan vedoksia sekä muun muassa Jesus Rafael Soton op-taidetta edustavia veistoksia. Erling Neby –kokoelma tuo esille museoiden rinnalle yksityisen keräilijän merkityksen. Museoiden määrärahojen vähetessä taiteen mesenaatit ja keräilijät tulevat vaikuttamaan yhä enemmän myös tulevaisuudessa. Voiko yksittäisen keräilijän kokoelma kertoa ajasta jopa jotakin enemmän? Taidehalliin koottu näyttely esittelee yli 50 teosta kokoelmasta. Näyttelyn on kuratoinut Taidehallin näyttelypäällikkö Hanna-Mamia Walther.

Tapahtumat

Lauantaina 14.3. klo 14.00 Hifi-asiantuntija ja liikemies Erling Neby ja näyttelyn kuraattori Hanna Mamia-Walther keskustelevat Erling Neby -kokoelmasta sekä taiteen keräilystä. Tule kuulemaan miten taidekokoelma karttuu ja millä perustein keräilijä tekee valintansa.

Lauantaina 28.3. klo 13-16 Taidehallin Perhepäivä: askarrellaan taideteosten inspiroimina; olet tervetullut osallistumaan nonstop-pajaan mihin aikaan tahansa. Suosittelemme ohjelmaa 4-10-vuotiaille lapsille. Perhepäiva järjestetään yhdessä Tuttifrutti Magazinen kanssa (www.tuttifruttimagazine.com). Koodisanalla ”Tuttifrutti” 2 € alennus normaalihintaisesta pääsylipusta Perhepäivänä 28.3. Alle 18-vuotiaat aina ilmaiseksi.