Taidehallin koululaisille suunnatut etätehtävät tutustuttavat Kuntsin kokoelmat -näyttelyyn ja osaan Simo Kuntsin 1960–1970-lukujen aikana keräilemistä nykytaideteoksista. Teoksiin liittyvät taidetehtävät sopivat kotona tehtäviksi. Muistathan siivota jälkesi!
ETÄTEHTÄVÄT
Juhani Linnovaara, Nimetön I, 1969
Juhani Linnovaaran teoksissa esiintyy usein erilaisia olioita. Ne ovat yleensä aika hassujakin! Tässä Linnovaaran Nimetön I -teoksessa kehys synnyttää voimakkaan syvyysvaikutelman ja tuntuu, että se imaisee katsojan taulun sisälle. Taulua pitelee käsissään sen taakse piiloon jäävä hahmo, jonka kädet, jalat ja hameenhelma pilkistävät teoksen takaa. Vai onko hahmo kenties sama kuin taulussa näkemämme hahmo?
TAIDETEHTÄVÄ 1
Juhani Linnovaara on nimennyt teoksen Nimettömäksi. Keksi teoksessa olevalle hahmolle uusi nimi. Millä tavalla hahmo liikkuu? Puhuuko se? Millainen ääni sillä on ja minkälaisista asioista hahmo tykkää jutella? Hahmon kasvot eivät ole näkyvillä. Ehkä sitä ujostuttaa? Taiteile hahmon muotokuva vapaavalintaisella tekniikalla piirtäen, maalaten, aikakaus- ja sanomalehdistä osia leikellen ja niistä paperille kollaasiksi liimaillen tai vaikkapa omat kasvosi kasvomaaleilla tai ilmeillä muokaten ja valokuvaten.
Kain Tapper, Kelokallo, 1977
Kain Tapper kuvasi 1970- ja 1980-lukujen tuotannossaan usein pelkistettyjä eläinten pääkalloja. Kotitilalla Saarijärvellä Tapperin ollessa lapsi hevosen kuolema teki tähän niin suuren vaikutuksen, että se näkyy hänen taideteoksissa. Kelokallo -veistoksella on kaksi jalustaa, musta ja puunvärinen. Taidehallissa Kelokallo on esillä puunvärisen jalustan päällä. Veistos on hiottu kiiltäväksi, mutta sen pintaan on veistetty uurteita, jotka kertovat Tapperin kirjailijaveljen mukaan siitä, ettei taiteilija päässyt koskaan hevosensa kuoleman yli.
TAIDETEHTÄVÄ 2
Kelokallo muistuttaa eläimen pääkalloa. Löydätkö ympäristöstäsi puisia kappaleita, kiviä tai pilviä, jotka muistuttavat kalloja? Minkälaisten eläinten tai olioiden kalloja ne voisivat olla? Muotoile torkkupeitosta kalloa muistuttava muoto. Ota valokuva teoksestasi.
Rauni Liukko, Syöttötuoli, 1969
Lapsi istuu kuulosuojaimet päässä yhteiskunnan hänelle lahjoittamassa syöttötuolissa. Tuoli on lapselle liian pieni. Niin lapsi kuin syöttötuolikin on numeroitu. Rauni Liukko käsittelee lapsiveistoksillaan maailman epäkohtia. Tämä lapsi näyttää tulevan maailmasta, jota harvemmin mielletään lapsen maailmaksi. Lapsi on veistetty styroksista ja viimeistelty kipsillä. Miten kuvailisit lapsen ruokailuhetkeä? Miksi lapsen korvat on peitetty kuulosuojaimin?
TAIDETEHTÄVÄ 3
Taltioi perheesi ruokailuhetki tarkasti kuvaillen. Tarvitset kynän ja paperia. Kuvaile perheenjäsentesi ilmeitä, heistä ja ympäristöstä lähteviä ääniä sekä ruoan tuoksua ja makua. Kirjoita ylös palasia ruokapöydässä käydyistä keskusteluista. Ruokailuhetken päätteeksi lue kirjoitelmasi koko perheelle. Tuliko kirjoitelmastasi hassu tarina vai kenties kaunis runo? Muista pyytää vanhemmiltasi lupa tehtävän suorittamiseen. Muista myös syödä kirjoittamisen lomassa.
Kimmo Kaivanto, Auringonlasku, 1968
Kimmo Kaivanto tunnetaan teostensa luontoaiheista ja hänelle tyypillisestä ultramariinin sinisen käytöstä. Kaivannon Auringonlasku -teoksessa aurinko on juuri vaipumassa horisontin taa. Se hehkuu oranssina sinisellä taustallaan.
TAIDETEHTÄVÄ 4
Koska oranssi ja sininen ovat vastavärejä, aurinko erottuu maalauksen sinisestä taustasta erityisen hyvin. Muita vastaväripareja ovat punainen ja vihreä sekä keltainen ja violetti. Valitse lempivastaväriparisi. Etsi kotoa ja ulkoa vastaväriparisi värisiä esineitä ja sommittele niistä maisema maahan. Ota valokuva teoksestasi ja siivoa sen jälkeen esineet takaisin paikoilleen.
Reino Hietanen, Kaupunkikuva, 1971
Reino Hietasen teokset lähestyvät usein ei-esittävää ilmaisua. Kaupunkikuva -teoksessa on selkeästi kuitenkin hahmotettavissa kaupunkimiljöön kerrostalo ikkunoineen. Löydätkö teoksesta yksityiskohtia? Mitä huoneissa tapahtuu?
TAIDETEHTÄVÄ 5
Tuodaan kodin ikkunasta näkyvä kaupunkikuva tai maisema sisälle. Löytyykö kodistasi huone, jonka saa helposti pimeäksi? Peitä ikkuna esimerkiksi mustilla jätesäkeillä ja teipillä niin, ettei ikkunasta pääse valoa huoneeseen. Peitä kolot, joista vuotaa huoneeseen valoa. Tee ikkunaa peittävään jätesäkkiin halkaisijaltaan noin 3cm kokoinen aukko. Tarpeen vaatiessa voit suurentaa aukkoa tai pienentää sitä esimerkiksi mustaa teippiä käyttämällä. Istahda paikoillesi ja suuntaa katseesi ikkunasi vastakkaiseen seinään. Anna taian tapahtua.