Tänään
Suljettu
Taidehalli on kiinni pe 21.6.–su 23.6. Hyvää juhannusta!
Tilaa uutiskirje

news
Un Bolero ©Laurent Paillier
Liikkeellä marraskuussa: Un Bolero

4–6.11.

Moni meistä tunnistaa Maurice Ravelin maailmankuulun Boleron musiikillisen teeman, kenties osaa sen hyräilläkin. Mutta harva tietää, että ennen kuin tästä tuli itsenäinen orkesteriteos, musiikki oli sävelletty balettia varten. Ida Rubinstein, Ballets Russes -balettiseurueen tähtitanssija ja muusa, tilasi sävellyksen Maurice Ravelilta ja koreografian Bronislava Nižinskalta – kuuluisan Vatslav Nižinskin sisarelta, balettiseurueen ensimmäiseltä ja ainoalta naiskoreografilta.

Koreografi Dominique Brunin Un Bolero jäljittää koreografisen kirjoituksen rihmastoa ja herättää henkiin Nižinskan perintöä. Yhdessä François Chaignaudin kanssa Brun on asettanut Boleron vuoropuheluun niin flamencotanssin, hametanssin kuin Tatsumo Hijikatan Buton kanssa. Ilmaisuvoimainen tanssija pitkässä hameessa pyörii villisti, ylävartalo hitaasti liikkuen, kehollaan musiikin sotilaallista rytmiä ja auktoriteettia uhmaten, kahdeksantoista minuutin ajan.

Helsingissä teoksen musiikki esitetään nelikätisenä pianosovituksena, yhteistyössä Sibelius-Akatemian pianomusiikin osaston kanssa.

Esitys on osa kansainvälistä nykytanssifestivaalia Liikkeellä marraskuussa, joka järjestetään 4.–14.11.2021.

Koko ohjelmiston löydät osoitteesta: www.liikkeellamarraskuussa.fi
Liput ja festivaalipassin voi ostaa osoitteesta: https://holvi.com/shop/liikkeellamarraskuussa/

 

Koreografia: Dominique Brun and François Chaignaud
Tulkinta: François Chaignaud
Musiikki: Maurice Ravel
Musiikin esitys: Sibelius Akatemian oppilaita – yhteistyössä Sibelius-Akatemian pianomusiikin osaston kanssa.
Puvustus: Romain Brau
Valosuunnittelu: Philippe Gladieux
Tekninen suunnittelu: Christophe Poux
Tekninen toteutus: Anthony Merlaud
Tuotanto: Les porteurs d’ombre

Koreografi, tanssija, opettaja ja labanotaation asiantuntija Dominique Brun on tanssinut 80-luvulta lähtien. Hänen intohimonaan on koreografisen perinnön elvyttäminen ja aktiivisen vuoropuhelun luominen historiallisten arkistojen ja nykyesiintyjien välille. Luovan työn ohella Dominique Brun toimii myös nykytanssin opettajana.

François Chaignaud on opiskellut tanssia kuusivuotiaasta lähtien. Hän valmistui tanssijaksi Pariisin konservatoriosta vuonna 2003. Hän on luonut esityksiä mitä erilaisimpiin paikkoihin, yhdistäen tanssia ja laulua, inspiroituen 1900-luvun uranuurtajista (François Malkovsky, Isadora Duncan) aina nykyajan avantgardeen, hyödyntäen tekniikkaa ja symboleita klassisesta baletista katutanssiin.