Idag
11.00-17.00
Julens öppettider: 24.–25.12. stängt, 26.12. öppet kl. 11–17
Tilaa uutiskirje

news
Konstuppgifter à la Kasitonni

 

Skulptur av överraskande material

Bild: Anssi Kasitonni, Anitas telefon maskerad till leksaksbil, 2022

Konst kan man göra av vilka material som helst och den kan ha vilka motiv som helst. Materialen som används behöver inte vara värdefulla eller speciella på något sätt – bland annat använder Anssi Kasitonni mycket papp och plast i sina skulpturer. Det viktigaste är att ha en egen idé och inspiration till att göra ett verk!

Planera och gör en egen skulptur. Skulpturen kan föreställa något som du själv tycker om. Kan du göra en skulptur av din drömbil eller något annat fordon, eller till exempel ditt favoritdjur? Se på de vardagliga material som finns hemma med nya ögon: vilka former kan du åstadkomma genom att vika kartong eller använda till exempel plastlock och -korkar från matförpackningar? Du kan fästa delarna vid varandra med tejp, lim, snören, eller varför inte med modellera. Du kan ge skulpturen färg genom att måla den eller använda färgpennor. Om du vill att din skulptur ska blänka av metall kan du testa med att använda metallock från yoghurtburkar eller aluminiumfolie. Du kan också sätta ihop en skulptur av färdiga föremål och föreviga den genom att fotografera eller rita av den.

Kom ihåg att skulpturen inte behöver se ut som till exempel en bil ser ut på riktigt – det är fint om det syns på skulpturen att den är gjord just av dig!

 

Ett verk som föreställer din favoritfigur

Bild: Anssi Kasitonni, Nunc est Bedandum, 2022

Anssi Kasitonni har gjort verk som handlar om figurer i tv-serierna som han såg i barndomen och ungdomen. Det är en kultur som är underhållande, som förenar oss och som ofta stannar länge i minnet. Figurerna kan också bli viktiga ”kompisar” eller förebilder.

Gör ett verk som föreställer din favoritfigur genom att rita, måla eller exempelvis modellera den. Välj en figur eller ett program som betyder något speciellt för dig. Varför gillar du just den figuren eller det programmet? Varför är figuren intressant? Vad känner man igen figuren på? Försök göra ditt verk utan att titta på figuren som du vill avbilda. Den behöver inte se ut precis som ”på riktigt” – det får synas att den är gjord av dig. Känner din familj eller dina kompisar igen figuren som du har gjort?

 

Kortfilm “Hastighetsrekord”

Bild från Anssi Kasitonnis kortfilm Le Saboteur, 2022

På Anssi Kasitonnis utställning ”Hastighetsrekord” kan man se många bilskulpturer och uppleva fartens tjusning. Kasitonni gör också videokonst, gemensamt för hans kortfilmer är att de är humoristiska, uppfinningsrika och känns ”hemmagjorda”. Känslan av fart kan förstås fångas i en skulptur, men video ger ändå större möjligheter att leka med hastigheter. Hur skulle du göra för att visa fart på ett roligt och originellt sätt i en video?

Gör som Anssi Kasitonni och bli videokonstnär: använd mobilkameran för att göra en egen kortfilm med namnet ”Hastighetsrekord”. Börja med att fundera på vad det finns för snabba saker. Förutom fordon kan också alldeles små saker, som en blinkning, vara verkligt snabba. Finns det något som du eller någon av dina kompisar kan göra jättesnabbt? Då du har kommit på vad filmen ska handla om måste du fundera hur du kan filma den här farten på ett roligt sätt. Om du till exempel filmar en leksaksbil som rör sig snabbt, ska du filma den från sidan eller går det att filma så att kameran följer med bilen? Du kan be en familjemedlem eller någon annan om hjälp med filmningen. Om du gör filmen tillsammans med en vuxen kan ni försöka använda ett videoredigeringsprogram och klippa ihop flera olika bitar till en film. Filmen kan förstås också göras i en enda tagning.

Till sist kan du hålla filmpremiär för din familj eller dina kompisar.