Tänään
Suljettu
Taidehalli on kiinni; ripustamme uutta näyttelyä. Avaamme jälleen 1.6.!
Tilaa uutiskirje

news
Lasten taidetehtäviä Kasitonnin inspiroimina

Taidetta voi tehdä mistä tahansa aiheesta, mistä tahansa materiaaleista. Anssi Kasitonnin rouheat ja hyväntuuliset teokset inspiroivat luovaan tekemiseen myös kotona. Tässä ideoita taiteelliseen työskentelyyn; nämä tehtävät sopivat hyvin kesäpuuhaksi koko perheelle! Kasitonnin teoksiin voi tutustua tarkemmin myös lapsille suunnatulla video-opastuksella.

 

Veistos yllättävistä materiaaleista

Kuvan teos: Anssi Kasitonni, Anitan puhelin naamioituna leluautoksi, 2022

Taidetta voi tehdä mistä tahansa materiaalista ja aiheesta. Niiden ei tarvitse olla arvokkaita tai muuten erityisiä – esimerkiksi Anssi Kasitonni käyttää veistoksissaan paljon pahvia ja muovia. Tärkeintä on oma idea ja innostus tehdä teos!

Suunnittele ja tee oma veistos. Veistos voi esittää jotain asiaa, josta pidät itse. Voisitko tehdä veistoksen unelmien autosta tai muusta menopelistä, tai vaikka lempieläimestäsi? Tutki kodin arkisia materiaaleja uusin silmin: millaisia muotoja saisit aikaan kartongista taittelemalla tai käyttämällä esimerkiksi ruokapakkausten muovisia kansia ja korkkeja? Voit kiinnittää osia toisiinsa teippaamalla, liimaamalla, langalla solmimalla tai vaikka muovailuvahalla. Veistoksen värit voit luoda maalaamalla tai värikynillä. Jos haluat veistokseesi metallinhohdetta, kokeile käyttää jugurttipurkkien metallisia kansia tai alumiinifoliota. Veistoksen voi koota myös valmiista esineistä ja valokuvata tai piirtää sen talteen.

Muista, että veistoksen ei tarvitse näyttää sellaiselta kuin esimerkiksi auto näyttää oikeasti –  on hienoa, jos sinun veistoksestasi näkee, että se on juuri sinun tekemäsi!

 

Teos omasta lempihahmosta

Kuvan teos: Anssi Kasitonni, Nunc est Bedandum, 2022

Anssi Kasitonni on tehnyt teoksia oman lapsuutensa ja nuoruutensa aikaisista televisiosarjoista ja niiden hahmoista. Tällainen kulttuuri viihdyttää ja yhdistää meitä, ja säilyy usein muistissa pitkään. Hahmoista voi tulla myös tärkeitä “kavereita” tai esikuvia.

Tee lempihahmostasi teos piirtämällä, maalamalla tai esimerksiksi muovailuvahasta muovailemalla. Valitse jokin itsellesi tärkeä hahmo tai ohjelma. Miksi pidät erityisesti siitä? Mikä hahmossa on kiinnostavaa? Mistä hahmon tunnistaa? Kokeile tehdä teos ilman mallista katsomista. Hahmon ei tarvitse näyttää aivan samalta kuin esimerkiksi televisiossa – se saa olla sinun tekemäsi näköinen. Tunnistavatko perheenjäsenesi tai kaverisi hahmon teoksestasi?

 

Lyhytelokuva “Nopeusennätys”

Kuva Anssi Kasitonnin lyhytelokuvasta Le Saboteur, 2022

Anssi Kasitonnin “Nopeusennätyksiä”-näyttelyssä nähdään monia autoaiheisia veistoksia ja ilmassa on paljon vauhdin hurmaa. Kasitonni on myös videotaiteilija, jonka lyhytelokuvia yhdistää huumori, kekseliäisyys ja kotitekoinen toteutustapa. Vaikka nopeuden tunnelma voidaan vangita myös veistokseen, antaa video vielä enemmän mahdollisuuksia leikkiä nopeudella. Miten sinä kuvaisit nopeutta videolla hauskalla ja omaperäisellä tavalla?

Ryhdy Anssi Kasitonnin tavoin videotaiteilijaksi ja kuvaa oma “Nopeusennätys”-niminen lyhytelokuva kännykän kameralla. Aloita miettimällä, mitkä asiat ovat nopeita. Kulkuneuvojen lisäksi jokin aivan pienikin asia, esimerkiksi silmänräpäys, voi olla todella nopea. Oletko sinä itse tai kaverisi erityisen nopea tekemään jotain? Kun olet keksinyt aiheen mieti, miten tätä nopeutta voisi kuvata hauskalla tavalla. Kuvataanko esimerkiksi nopeasti kulkevaa leluautoa vierestä, vai voisiko kuvaus kulkeakin auton mukana? Pyydä kuvaamiseen apua esimerkiksi perheenjäseniltä.

Jos teette elokuvaa aikuisen kanssa yhdessä, voitte kokeilla leikata elokuvan videoiden editointisovelluksella useasta pätkästä. Elokuvan voi kuvata myös yhdellä otolla.

Järjestä lopuksi elokuvan ensi-iltanäytös perheen tai kavereiden kanssa.