Idag
Stängt
Konsthallen är stängd. Vi öppnar igen med Tommi Toijas utställning 1.6!
Tilaa uutiskirje

Alice, Neeme & Jass

1.12.2018 - 13.1.2019

I december fyller tre estniska konstnärer Helsingfors Konsthall med sina verk: Alice Kask, Neeme Külm & Jass Kaselaan. Alla tre hör till de främsta i sin generation. På utställningen visas målningar, skulpturer och installationer. De tre konstnärerna arbetar med olika teknik men gemensamt för dem är en rumslig infallsvinkel. Utställningen ingår i programmet för jubileumsåret Estland 100 och genomförs tillsammans av Helsingfors Konsthall och Tallinn Konsthall.

Alice Kasks (f. 1976), Neeme Külms (f. 1974) och Jass Kaselaans (f. 1981) verk uttrycker stark närvaro i både tanke och känsla. Trots sin extrema enkelhet förmedlar verken både ljud och tystnad, rörelse och stillhet men också kreativitet och noggrant hantverk. På Konsthallens utställning är konstnärernas verk rumsligt sammanbundna och invecklade i en dialog både med varandra och med Konsthallens byggnad.

Alice Kasks oljemålningar och teckningar visar ansiktslösa människogestalter. Målningarna leker med det rumsliga och bryter bildens och dukens traditionella gränser. Kask utexaminerades från Estlands konstakademi 1999 och tilldelades den prestigefyllda Konrad Mägi-medaljen 2003.

Neeme Külms installationer utgår från rummet och en dialog mellan verket och rummet. Külm har hämtat inspiration från Konsthallens byggnad och ett av Helsingfors landmärken, huvudjärnvägsstationen ritad av Eliel Saarinen. Külm, känd förutom för sin skulpturkonst också för sina ställningstagande videoverk, utexaminerades från Estlands konstakademi 2006 och har deltagit i talrika separat- och grupputställningar både i Estland och utomlands.

Jass Kaselaans allkonstverk som fyller Konsthallens skulptursal består av ett nio meter långt abstrakt objekt samt en ljudvärld som efterliknar ljudet av elektricitet. Som ofta i Kaselaans fall fortsätter verket i rummet också i form av fotografier. Kaselaan utexaminerades från skulpturavdelningen vid Estlands konstakademi 2008. Han tilldelades Kölerpriset av Estlands museum för samtidskonst och Kristjan Raua-priset 2014 samt Anton Starkopfs skulpturpris 2011.

Utställningen Alice, Neeme & Jass ordnas av Helsingfors Konsthall och Tallinn Art Hall tillsammans och den ingår i programmet för jubileumsåret Estland 100. Tallinn Art Hall är en år 1934 grundad institution för samtidskonst i centrum av Tallinn. Utställningen kureras av Tamara Luuk.

 

Jass Kaselaan, Object, 2018, mixed media

Neeme Külm, Eliel’s Lights, 2018, mixed media