Tänään
11.00-20.00
Tilaa uutiskirje

Alice Kask, Painting, 2018, oil on canvas. Photo: Stanislav Stepashko

Alice, Neeme & Jass

1.12.2018 - 13.1.2019

Sukupolvensa merkittävimpiin virolaistaiteilijoihin lukeutuvien Alice Kaskin, Neeme Külmin ja Jass Kaselaanin uudet teokset täyttävät Helsingin Taidehallin joulukuussa. Näyttelyssä nähdään maalausta, kuvanveistoa ja installaatioita: eri tekniikoilla työskenteleviä taiteilijoita yhdistää tilallinen lähestymistapa. Helsingin Taidehallin ja Tallinn Art Hallin yhteistyönäyttely on osa Viro 100 -juhlavuotta.

Alice Kaskin (s. 1976), Neeme Külmin (s. 1974) ja Jass Kaselaanin (s. 1981) teokset ilmaisevat voimakasta läsnäoloa sekä ajatuksen että tunteen tasolla. Äärimmäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta teoksista välittyy niin ääni ja hiljaisuus, liike ja staattisuus kuin luovuus ja huoliteltu käsityö. Taidehallin näyttelyssä taiteilijoiden teokset nivoutuvat toisiinsa tilallisesti ja käyvät vuoropuhelua sekä keskenään että Taidehallin rakennuksen kanssa.

Alice Kaskin öljyvärimaalauksissa ja piirustuksissa nähdään kasvottomia ihmishahmoja. Maalaukset leikittelevät tilallisuudella rikkoen perinteisesti rajattua tilaa kuvassa ja kankaalla. Viron taideakatemiasta vuonna 1999 valmistuneelle Kaskille myönnettiin arvostettu Konrad Mägi -mitali vuonna 2003.

Neeme Külmin installaatioiden lähtökohtana toimivat tila sekä teoksen ja tilan välinen vuoropuhelu. Külm on hakenut inspiraationsa Taidehallin rakennuksesta ja Helsingin maamerkkeihin lukeutuvasta Eliel Saarisen suunnittelemasta päärautatieasemasta. Kuvanveiston rinnalla poliittisesti kantaa ottavista videotöistään tunnettu Külm valmistui Viron taideakatemiasta 2006 ja on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin niin Virossa kuin ulkomailla.

Taidehallin kuvanveistosalin täyttävä Jass Kaselaanin kokonaisteos muodostuu yhdeksänmetrisestä veistoksellisesta abstraktista objektista sekä sähkön ääntä jäljittelevästä äänimaailmasta. Taiteilijalle tyypilliseen tapaan kokonaisteos jatkuu tilassa myös valokuvien muodossa. Kaselaan valmistui Viron taideakatemiasta 2008 kuvanveiston osastolta, ja hänelle on myönnetty Viron nykytaiteen museon Köler-palkinto ja Kristjan Raua -palkinto vuonna 2014 sekä Anton Starkopfin kuvanveistopalkinto vuonna 2011.

Alice, Neeme & Jass -näyttely on yhteistyö Helsingin Taidehallin ja Tallinn Art Hallin kanssa sekä osa Viro 100 -juhlavuotta. Tallinn Art Hall on vuonna 1934 perustettu nykytaidetta esittävä taideinstituutio Tallinnan keskustassa. Näyttelyn kuraattorina toimii Tamara Luuk.

Jass Kaselaan, Sound, 2018, mixed media. Photo: Angel Gil

Neeme Külm, Eliel’s Lights, 2018, mixed media. Photo: Angel Gil