Tilaa uutiskirje

Anu Pentik, Paratiisi, 2016. Yksityiskohta installaatiosta

Anu Pentik: Tre rum

11.3. - 14.5.2017

Den nordliga naturens karga skönhet intar Konsthallen i form av enorma keramikinstallationer. Utställningen öppnar en ny fas i Anu Pentiks ståtliga karriär.

Anu Pentik är en fenomenal stämningsskapare. På Konsthallen visar denna för sina varma färger och organiska former kända keramiker nu upp storskaliga installationer som trollar fram tre nya rum i byggnaden: Hög himmel, Stenig jord och Prunkande paradis. Verken hyllar livsglädje, mod och skönhet, i dem kan vi se såväl den nordliga naturens karga skönhet som klart glödande färgprakt.

Alla verk på utställningen är keramik. Anu Pentiks arbete med sina händer och hennes decennier långa erfarenhet av materialet framträder här som teknisk djärvhet. Utställningen är en hyllning dels till keramiken som en konstart på gränsytan mellan konst och design, dels till den stora potential denna konstart bär inom sig.

Utställningen Tre Rum lyfter fram Anu Pentik (f. 1942) som konstnär och celebrerar hennes långa karriär i centrum av den finska keramiken. Grundaren av Pentik Oy, hon är fortfarande bolagets konstnärliga direktör.

Utställningen ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum 2017.

Anu Pentik

 

Anu Pentik, Kivilautanen, 2016. Osa Maa-installaatiota


Anu Pentik, Värikäs paratiisi