Idag
Stängt
Tilaa uutiskirje

Heikki Marila

17.5. - 3.8.2014

Blommor och djävlar

I Helsingfors Konsthall och Korjaamo Galleria öppnas i maj en stark dubbelutställning av 2012 års Carnegie Art Award-vinnare Heikki Marila: Blommor och djävlar. Korjaamo Galleria visar Marilas nyaste verk medan Konsthallen visar en retrospektiv utställning av hans produktion 1995–2014. Kurator för Konsthallens utställning är Timo Valjakka som också skrivit texten i utställningsboken som utges gemensamt av Korjaamo Galleria och Parvs Publishing.

Bibelmotiv, självporträtt, vacklande vertikala ränder, blomstermålningar inspirerade av holländskt 1600-talsstilleben, förortskartor – Heikki Marilas produktion från de senaste 20 åren är mångsidig. Han hämtar inspiration från konsthistorien, i sina nya målningar särskilt från lutheranismen som han betraktar som ett slags operativsystem för den nordliga människan, inklusive finländaren. Han riktar sina målningar direkt och indirekt till sina föregångare: de tyska renässansmålarna Matthias Grünewald och Albrecht Dürer, fransmannen Henri Fantin-Latour samt den tyska neoexpressionismen. Det är inte bara motiven utan även uttrycket som är intensivt och känslomättat i Marilas konst. Han målar i tjocka, starka drag och sparar inte på färgen. Målningarnas yta bär spår av en kamp mellan konstnären och verket, en kamp vars utgång är lika vild som intensiv.

I Marilas verk kan man ofta se förutom överdriven dramatik även ironi. Men han förhåller sig inte till ironi som till en vits. Tvärtom: bakom ironin skymtar alltid någonting seriöst. Under de mustiga färgskikten döljer sig starka sociala budskap och ståndpunkter. Marila granskar makten och dess institutioner kritiskt och skarpögt och riktar vår uppmärksamhet på sådant som är vardagligt, underskattat och förpassat till marginalen.

Marilas verk är extremt fysiska och genuint ärliga i och med att där inte finns någonting överflödigt. Just därför tilltalar de oss så starkt.

Heikki Marila (f. 1966) bor och arbetar i Åbo. Han har haft många utställningar förutom i Finland även i Norden och på kontinenten. Hans verk ingår i talrika betydande museisamlingar såsom Helsingfors konstmuseums, Sara Hildéns konstmuseums, Wäinö Aaltonens konstmuseums samt Jenny och Antti Wihurs fonds samlingar.

Korjaamo Galleriet