Idag
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

news
Consul und Meshie. Ein Projekt von Antonia Baehr und Latifa Laâbissi In einer visuellen Installation von Nadia Lauro. Berlin, 180522
Consul and Meshie

 

Antonia Baehr & Latifa Laâbissi & Nadia Lauro: 
Consul and Meshie
Föreställningar: 12.11, 13.11 & 14.11

I koreografen Antonia Baehrs och Latifa Laâbissis verk Consul and Meshieerövrar två schimpansfigurer ett bergsbestigarläger som liknar inredningen i en limousin. Installationen, gjord av bildkonstnären och scenografen Nadia Lauro, bildar ett eget självständigt konstverk som dessa två lurviga, oanständiga och näsvisa apor tar i besittning. Publiken inbjuds att vara en del av landskapet, liggande eller sittande på golvet bredvid fordonet som breder ut sig i rummet.

Consul och Meshie är två historiskt dokumenterade apor som levde i början av 1900-talet och som fostrades som människor. Apor, i synnerhet människoapor, betraktas som ”nästan människor” och detta ”nästan” gör dem ofta till en projektionsyta för hur människor upplever det mänskliga i varandra. Trots att föreställningen utnyttjar dessa två apfigurer gör den inte anspråk på att vara biografisk.Gestalterna är i stället hybrider, besynnerliga mixar av poetiska, antropologiska och politiska referenser som skapar en egen berättelse. Föreställningen utforskar förhållandet mellan natur och kultur, tämjandets idé och frågan om marginalisering. Donna Haraways forskning i relationen mellan feminism och en apas eller gorillas figur har varit en av inspirationskällorna till verket. ”Consul Baehr” och ”Meshie Laâbissi” representerar hybridgestalter som granskar det våld som är förknippat med bestämning och definition. Därmed skapar de kaos i kategorierna natur versus kultur, man versus kvinna och jag versus andra.

Föreställningar:

TO 12.11 kl. 20:00
FR 13.11 kl. 20:00
LÖ 14.11 kl. 20:00
Längd: ca 210 min.

Biljetter

Antonia Baehr
Scenartisten, filmmakaren, bildkonstnären och koreografen Antonia Baehr är intresserad av motsatsförhållande mellan människa och djur och av de olika elementen i sceniska rum.Som koreograf rör hon sig dagligen i fiktionens och teaterns terräng och arbetar i marginalerna av det som definieras som mänskligt – och tvingar oss i en lika vällustig som svår position som betraktare.Utöver det koreografiska perspektivet är Baehr intresserad av regler och lagar som samhället stipulerar för kroppar för att göra dem identifierbara och begripliga.Antonia Baehrs verk LAUGH visades på festivalen På gång i november 2009.

Latifa Laâbissi
Genom mixade genrer och omdefinierade former skapar Latifa Laâbissi speciella figurer och röster utanför kameran.Med scenografen Nadia samarbetade hon redan 2016; i verket Pourvu qu’on ait l’ivressevisas landskap och bilder med någonting extra, monstruöst, vackert, slumpmässigt, roande och skrämmande.Latifa Laâbissi och Antonia Baehr samarbetade också 2019 i Pauline Boudrys och Renate Lorenz video Moving Backwards, som visades i Schweiz paviljong på Venedigbiennalen.Från och med 2011 har Laâbissi varit konstnärlig chef för det koreografiska programmet Extension Sauvage i på landsorten i Bretagne.

Nadia Lauro
Nadia Lauro är bildkonstnär och scenograf.Hon har gjort scenografier och designat miljöer och visuella installationer som skapar nya sätt att se och vara tillsammans.Hon har designat miljöer åt museer, teatrar, konstgallerier i Europa, Japan och Korea.

 

Koncept och tolkning: Antonia Baehr, Latifa Laâbissi
Visuell installation: Nadia Lauro
Figurer: Antonia Baehr, Latifa Laâbissi, Nadia Lauro
Ljud- och ljusplanering: Carola Caggiano
Administration och spridning: Alexandra Wellensiek / make up productions & Fanny Virelizier / Figure Project
”French Theory Memory”, speldesign: Hilà Lahav
Samproduktion: Figure Project / make up productions ja HAU Hebbel am Ufer Theater (Berlin), Le Magasin des horizons (Grenoble), CCN2, Centre choréographique national de Grenoble, Xing/Live Arts Week VII (Bologna)
Med stöd från: Hauptstadtkulturfonds och Senate Department for Culture and Europe.
Tack: Vinciane Despret, Donna Haraway, Les Laboratoires d’Aubervilliers, Melanie Poppe, Rayna Rapp, Constanze Schellow, Emilia and Kathrin Schlosser, Mia Sellmann, hela gruppen från performancecentret HAU Hebbel am Ufer, Jean-Yves ja Danielle Auvray
Besöket stöds av: NATIONALES PERFORMANCE NETZ International Guest Performance Fund for Dance, TelepART Mobility Support / Finnland-Institut in Deutschland och Goethe-Institut Finnland
Besöket arrangeras i samarbete med: Helsingfors Konsthall
Foto: Anja Weber