Tänään
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

news
Liikkeellä marraskuussa: Consul and Meshie

Nykytanssifestivaali Liikkeellä marraskuussa saapuu Taidehalliin!

Antonia Baehr & Latifa Laâbissi & Nadia Lauro: 
Consul and Meshie
Esitykset 12.11., 13.11. & 14.11.

Kaksi simpanssihahmoa valtaavat limusiinin sisustaa muistuttavan tukikohdan koreografi Antonia Baehrin ja Latifa Laâbissin teoksessa Consul and Meshie. Kuvataiteilija ja lavastaja Nadia Lauron suunnittelema installaatio muodostaa oman itsenäisen taideteoksensa, jonka nämä kaksi karvaista, epäsiveellistä ja nenäkästä apinaa ottavat haltuunsa esityksen ajaksi. Katsojat kutsutaan olemaan osa maisemaa, istumaan tai makaamaan lattialle tilaan levittäytyvän menopelin vierelle.

Consul ja Meshie ovat kaksi historiallisesti dokumentoitua apinaa, jotka elivät 1900-luvun alussa ja jotka kasvatettiin kuin ihmiset. Apinoita, etenkin ihmisapinoita, pidetään “lähes ihmisinä” ja tämä “lähes” tekee heistä usein heijastuspinnan sille, miten ihmiset kokevat inhimillisyyden toisissaan. Käyttäessään näiden kahden apinan hahmoa esitys ei kuitenkaan pyri elämäkerrallisuuteen. Sen sijaan hahmot ovat hybridejä ja outoja rakennelmia yhdistettynä runollisiin, antropologisiin ja poliittisiin viittauksiin, jotka luovat omaa tarinaansa. Esitys tutkii luonnon ja kulttuurin suhdetta, kesyttämisen ajatusta sekä marginaalisuuden kysymystä. Donna Harawayn tutkimus feminismin ja apinan tai gorillan hahmon suhteesta on toiminut yhtenä teoksen inspiraationlähteenä. “Consul Baehr” ja “Meshie Laâbissi” esittävät hybridejä hahmoja, jotka tutkivat määrittelyyn liittyvää väkivaltaa sekä luovat kaaosta luonnon ja kulttuurin, miehen ja naisen sekä itsen ja toisen kategorioihin.

Esitykset:
TO 12.11. klo 20:00
PE 13.11. klo 20:00
LA 14.11. klo 20:00

Kesto n. 210 min

Lipunmyynti alkaa 12.10.2020

Antonia Baehr
Esiintyjä, elokuvantekijä, kuvataiteilija ja koreografi Antonia Baehr on kiinnostunut ihmisen ja eläimen vastakkainasettelusta sekä esityksellisen tilan elementeistä. Koreografina hän liikkuu jokapäiväisen fiktion ja teatterin maastossa, työskennellen ihmisyyden määrittelyn reunoilla, asettaen meidät nautinnolliseen ja kriittiseen katsojapositioon. Koreografisen näkökulman lisäksi Baehr on kiinnostunut säännöistä ja laeista jotka yhteiskunta asettaa kehoille tehdäkseen niistä tunnistettavia ja ymmärrettäviä. Antonia Baehrin teos LAUGH esitettiin vuoden 2009 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistossa.

Latifa Laâbissi
Sekoittaen genrejä ja muotoja uudelleen määritellen, Latifa Laâbissi tuo lavalle erityisiä kameran ulkopuolisten hahmojen ja äänten tasoja. Lavastaja Nadia Lauron kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo 2016; teos Pourvu qu’on ait l’ivresse sisältää maisemia ja kuvia, joissa esiintyy ylimääräinen, hirviömäinen, kaunis, satunnainen, huvittava ja pelottava. Latifa Laâbissi ja Antonia Baehr työskentelivät yhdessä myös vuonna 2019 Pauline Boudryn ja Renate Lorenzin Moving Backwards -videossa, joka oli esillä Venetsian biennalen Sveitsin pavilijongissa. Laâbissi on toiminut taiteellisena johtajana Extension Sauvage -ohjelmassa Bretagnen maaseudulla vuodesta 2011 lähtien.

Nadia Lauro
Nadia Lauro on kuvataiteilija ja lavastaja. Hän on tehnyt lavastuksia, luonut ympäristöjä ja visuaalisia installaatioita, jotka luovat uusia tapoja nähdä ja olla yhdessä. Lauro on kehittänyt käsikirjoitettuja ympäristöjä museoihin, teattereihin ja taidegallerioihin Euroopassa, Japanissa ja Koreassa.

Konsepti ja tulkinta: Antonia Baehr, Latifa Laâbissi
Visuaalinen installaatio: Nadia Lauro
Hahmot: Antonia Baehr, Latifa Laâbissi, Nadia Lauro
Ääni- ja valosuunnittelu: Carola Caggiano
Hallinto ja levitys: Alexandra Wellensiek / make up productions & Fanny Virelizier / Figure Project
“French Theory Memory” -pelin suunnittelu: Hilà Lahav
Osatuotanto: Figure Project / make up productions ja HAU Hebbel am Ufer Theater (Berlin), Le Magasin des horizons (Grenoble), CCN2, Centre choréographique national de Grenoble, Xing/Live Arts Week VII (Bologna)
Tukijat: Hauptstadtkulturfonds ja Senate Department for Culture and Europe.
Kiitos: Vinciane Despret, Donna Haraway, Les Laboratoires d’Aubervilliers, Melanie Poppe, Rayna Rapp, Constanze Schellow, Emilia and Kathrin Schlosser, Mia Sellmann, HAU Hebbel am Ufer -esitystalon koko tiimi, Jean-Yves ja Danielle Auvray
Vierailua tukevat: NATIONALES PERFORMANCE NETZ International Guest Performance Fund for Dance, TelepART Mobility Support / Finnland-Institut in Deutschland ja Goethe-Institut Finnland
Vierailu toteutetaan yhteistyössä: Helsingin Taidehalli
Kuva: Anja Weber