Tänään
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Helena Hietanen: Teknopitsi / Teknospets / Tecnolace light sculpture, Barbican Center London, 1997

Helena Hietanen, Jaakko Niemelä: Chaos & Beauty

24.1. - 8.3.2015

Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän taiteen tekemisen väline on Suomessa poikkeuksellinen; valo.

Suomen Taideyhdistys esittää kutsunäyttelyssään retrospektiivisen otoksen kuvataiteilijapari Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän töitä viimeisten 18 vuoden ajalta. Hietanen ja Niemelä veistävät teoksensa valolla, materiaalilla, jota molemmat käyttävät aina kohteen ehdoilla.

Taiteilijaparina Hietanen ja Niemelä ovat työskennelleet yhdessä, erikseen ja rinnakkain. Molempien ura alkoi 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, molemmat päätyivät valoon ja varjoon omilla tahoillaan. Nimeen Chaos & Beauty tiivistyy paljon, lähes koko kahden taiteilijan ura. Näyttelyssä nähdään kummankin taiteilijan tärkeitä teoksia sekä yleisön suosikkeja. Esillä on Jaakko Niemelän varjotöitä sekä Helena Hietasen rakastettuja Teknopitsejä. Kummankaan taiteilijan tuotantoa ei ole ollut esillä näin laajasti vuosiin.

Aiheet Hietasen ja Niemelän teoksiin löytyvät läheltä. Samalla henkilökohtaiset aiheet, kuten sairaus ja kuolema, ovat universaaliudessaan samaistuttavia. Hietasen sanoin: ”Monet muutkin ovat kokeneet mitä on menetys ja luopuminen.” Hietanen ei enää työskentele aktiivisena kuvataiteilijana terveydellisistä syistä.

Chaos & Beauty on suunniteltu juuri Taidehallin tiloihin. Kuvanveistosaliin valmistuu Niemelän uusi tilallinen teos. Pimeän aikaan Taidehallin julkisivuun projisoidaan suurikokoinen videoanimaatio. Valo on aineetonta, mutta ei täysin irti materiaaleista: esille tulevat luonnokset, pienoismallit ja materiaalinäytteet avaavat tekemisen prosesseja ja tekniikkaa sekä kertovat laajasta ammattitaidosta ja taiteilijan monipuolisesta työnkuvasta.

Julkisen taiteen esiin nostamiselle on varattu näyttelystä oma tila. Niemelä ja Hietanen haluavat avata taidemuotoa, jonka parissa molemmat ovat työskennelleet pitkään. Niemelä ja Hietanen ovat toteuttaneet julkisia taideteoksia sekä Suomessa että ulkomailla, yhdessä ja erikseen viimeisten kymmenen vuoden ajan.

Hietanen ja Niemelä ovat saaneet töistään lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Heidän teoksiaan on esitetty kansainvälisesti niin julkisissa tiloissa kuin taidemuseoissa ja näyttelyissäkin. Helena Hietasen Teknopitsi-teos oli esillä Venetsian biennaalissa 1997. Hietanen oli Ars Fennica -ehdokas 2001, hän sai kuvataiteen valtionpalkinnon 1999 ja William Thuring -säätiön pääpalkinnon 2007. Jaakko Niemelä oli kuvataiteen valtionpalkittu 2005 ja Ars Fennica -ehdokas 2010. Hietanen ja NiemeläsaivatHelsingin kaupungin kulttuuripalkinnon 2009.

Näyttelyn tuotanto: Suomen Taideyhdistys ry

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja Helena Hietanen & Jaakko Niemelä: Chaos & Beauty. Kirjan on toimittanut Suomen Taideyhdistyksen näyttelysihteeri Pirkko Tuukkanen. Teksteistä vastaavat vapaa kirjoittaja Hannele Jäämeri sekä kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Petri Kaverma. Kirjan on taittanut Ilona Ilottu, Dog Design. Julkaisu on kolmikielinen; suomi-ruotsi-englanti.

Tapahtumat:

Taiteilijat Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä esittelevät näyttelyn sunnuntaina 25.1. klo 15.00 sekä sunnuntaina 1.3. klo 15.00.


Jaakko Niemelä: Kellari / Källare / Cellar, 2002 (Rautalankaverkko, sähkömoottori, halogeenivalo) kuva / bild / image: Jussi Tiainen