Tänään
11.00-17.00
Tilaa uutiskirje

Jaettu ateljee: Karin ja Åke Hellman

21.10. - 19.11.2017

Karin ja Åke Hellmanin yhteinen taival kesti yli kuusikymmentä vuotta. He jakoivat yhteisen elämänsä ohella taiteilijan ammatin, ateljeen ja rohkeuden alati uusiin kokeiluihin.

Jaettu ateljee -näyttely tuo Karin (1915–2004) ja Åke Hellmanin (s. 1915) työt sinne, mistä kaikki alkoi: molempien taiteellinen debyytti tapahtui Taidehallissa lähes 80 vuotta aiemmin, vuonna 1939.

Maalauksista, kollaaseista ja suurikokoisista tekstiiliteoksista koostuva, esittävää ja abstraktia taidetta yhdistelevä suurnäyttely on ikkuna vuosikymmeniä kestäneeseen taiteelliseen uudistumiseen. Esillä on yli 150 teosta 1930-luvulta 2000-luvulle.

Karin Hellmanin tuotantoa leimaa kokeilevuus ja modernistinen ajatus kuvataiteen alueen laajentamisesta kollaasien ja esinekoosteiden keinoin. Löydetyn ja valmismateriaalin käytöstä kiinnostunut Karin oli yksi kotimaisen kollaasitaiteen uranuurtajista, jonka suurikokoiset tekstiiliteokset liikkuvat esittävän ja abstraktin taiteen rajalla.

Åke Hellmanin vuosikymmeniä jatkunut ura on ikkuna sodan jälkeisiin taidevirtauksiin Suomessa. Persoonallisesta väripaletistaan tunnetun maalarin uraan mahtuu myös abstrakti kausi ja surrealistisia vivahteita. Hänen eri kuvantasoilla leikkivät teoksensa palkitsevat katsojan oivalluksilla. Näyttelyssä nähdään myös lukuisia Åken maalaamia tilausmuotokuvia, kuten Sylvi Kekkosen ja Tellervo Koiviston muotokuvat.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut FT Juha-Heikki Tihinen. Näyttelyn kanssa saman aikaisesti ilmestyy myös kirja Karin & Åke Hellman, jonka on julkaissut Stiftelsen Pro Artibus.

Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

 

Karin Hellman, Evan silmä, 1967

 

Åke Hellman Maalausvehkeitä (Symbolinen asetelma), 1984

 

Åke Hellman, Talvivenus, 1985

 

Karin Hellman: Lintutyttö ja sateenvarjo, 1954


Karin Hellman, Auringonrattaat (yksityiskohta), 1965-66. Åke Hellman, Maalari (Omakuva arktista taustaa vasten) (yksityiskohta), 1970.