Valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttelyn ytimessä on valo ja siitä lumoutuminen. Valon tähden -näyttely esittelee camera obscura -kuvauksen uranuurtajan teoksia 1980-luvulta tähän päivään.
Marja Pirilän teoksissa maailma näyttäytyy odottamattomassa valossa. Pirilää voidaan pitää maagisena realistina, jonka teokset tuovat näkyviin arkitodellisuuden monimuotoisen ja runollisen luonteen. Suomen Taideyhdistyksen tuottama näyttely esittelee Pirilän tuotantoa valokuvista videoihin ja kolmiulotteisiin teoksiin.
Pirilä työskentelee perinteisestä valokuvauksesta poikkeavilla tavoilla, joista camera obscura -menetelmään hän on perehtynyt jo 30 vuoden ajan. Ilmiön yhtäaikainen yksinkertaisuus ja taianomaisuus kiehtovat valon assistentiksi itseään kutsuvaa taiteilijaa.
Kuviaan varten Pirilä muuttaa huoneita tai kokonaisia rakennuksia camera obscuraksi, pimeäksi huoneeksi, joissa hän työskentelee kahdella historiallisesti eriaikaisella välineellä yhtä aikaa: kuvaa nykyaikaisella kameralla camera obscuran sisällä. Pimeään tilaan pienen aukon kautta tulviva valo kantaa mukanaan ulkomaailman heijastuksia, jotka lomittuessaan sisätilan kanssa synnyttävät kuviin kolmannen, valon luoman todellisuuden.
Näyttelyssä on Tapani Rinteen äänimaisema. Kolmiulotteiset camera obscura -teokset ja videot Pirilä on tehnyt yhdessä Petri Nuutisen ja Iris Nuutisen kanssa. Näyttelyn suunnittelussa on ollut mukana Asko Mäkelä ja sen on tuottanut Suomen Taideyhdistys.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Pirilän teosmuotoinen, myös camera obscurana toimiva valokuvakirja ”Valon tähden”.
Marja Pirilä on valmistunut valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) ja biologiksi (FM) Helsingin yliopistosta vuonna 1986. Vuonna 2000 hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto, 2010 Pirkanmaan taidepalkinto ja 2020 Kordelinin palkinto camera obscura -ilmiön kehittämisestä, luovasta käytöstä ja tunnetuksi tekemisestä. Pirilän teoksia on ollut lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja eri puolilla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.
Näyttelyä on tukenut Suomen kulttuurirahasto, ja kirjaa Taiteen edistämiskeskus, Finnfoto ry, Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Suomen Taideyhdistys.