Tänään
Suljettu
Taidehalli on kiinni pe 21.6.–su 23.6. Hyvää juhannusta!
Tilaa uutiskirje

news
Koko perheen taidetehtävät Vaccaron tyyliin

Tony Vaccaron Elämä on ihanaa -näyttelyyn liittyvät valokuvaustehtävät toimivat hauskana kesätekemisenä kaikenikäisille. Kuvausvälineeksi käy yhtälailla kännykkäkamera kuin järjestelmäkamerakin. Kuvaajan taitotasolla ei ole väliä; tärkeintä on, että tekeminen saa hymyn huulille ja innostaa luovan ja kokeellisen valokuvaamisen pariin. Näyttelystä on julkaistu myös lapsille suunnattu video-opastus!

 

1) Kotoisat snapshotit


Tony Vaccaro kuvasi jo lapsena snapshotteja eli tilannekuvia perheestään ja ystävistään. Hänellä oli usein laatikkokamera matkassa. Harjoitus teki mestarin!
Valitse rento lomapäivä, jolloin koko perheesi on kotona koolla. Kuvaa perhettäsi päivän ajan kesäisissä puuhissaan. Jos kuvien tulostaminen on mahdollista, voit koostaa niistä vaikka pienen valokuvakirjan.

Kuva: Tony Vaccaro, Iso halaus, 1965, Helsinki, Suomi. Courtesy of Monroe Gallery of Photography and the Tony Vaccaro Studio

 

2) Toimeliaan taiteilijan muotokuva

Tony Vaccaron tuotannossa näemme tunnettujen taiteilijoiden muotokuvia. Useat taiteilijat esiintyvät muotokuvissa teostensa kanssa niitä tehden tai esitellen.

Ideoikaa ystäväsi kanssa toisillenne taiteilijahahmot. Kirjoittakaa tai luonnostelkaa hahmot paperille. Mikäli et osaa vielä kirjoittaa, voit kertoa suunnitelmasi ystävällesi. Miten taiteilijaystäväsi puhuu ja miten hän pukeutuu? Millaista taidetta hän tekee? Puhalteleeko hän esimerkiksi taiteellisia purkkapalloja? Toteuttakaa toistenne suunnittelemat taiteilijahahmot ja asettukaa rooleihinne. Ensin toinen toimii valokuvaajana, joka dokumentoi taiteilijaystäväänsä työn touhussa. Vaihtakaa roolejanne, kun teistä siltä tuntuu. Mikään ei estä teitä jatkamasta leikkiä vaikka koko päivän ajan!

Vinkki kuvaajalle: Tony Vaccaro leikittelee valokuvissaan erilaisilla perspektiiveillä ja muilla tehokeinoilla. Hän saattaa ottaa kuvan esimerkiksi korkealta tai alaviistosta. Hän saattaa myös kuvata mallejaan peilien kautta niin, että näkyy kuvassa itsekin. Kokeile erilaisia tehokeinoja taiteilijaystävääsi kuvatessa. Voit myös asettaa kamerasi linssin eteen erilaisia läpikuultavia asioita ja katsoa, mitä tapahtuu!

Kuva: Tony Vaccaro, Georgia O’Keeffe Pelvic (Lantio) -sarjan parissa, New Mexico, USA 1960. Courtesy of Monroe Gallery of Photography and the Tony Vaccaro Studio

 

3) Ei yhtään tylsä ryhmäkuva

Tony Vaccaron kuvassa Sanokaa muikku! näemme kesäjuhlissakin usein nähdyn tapahtuman: valokuvaaja kuvaa ihmisryhmää.
Keksi ystäviesi kanssa jokin juhlan aihe, ja valitkaa jokin kiva kuvauspaikka ryhmäkuvaa varten. Kuvaajaksi voitte pyytää jonkun tutun tai käyttää kameran ajastinta. Juuri ennen kuvan ottamista saattakaa itsenne hersyvään nauruun kutittamalla vierustoverianne.

Kuva: Tony Vaccaro, Sanokaa muikku! Marimekko-talo, Helsinki, Suomi, 1965. Courtesy of Monroe Gallery of Photography and the Tony Vaccaro Studio

 

4) Sadepäivän väripilkut

Anna Tony Vaccaron valokuvien herkullisten kuvauspaikkojen ja leikkisien hahmojen värikkäine vaatteineen ja asusteineen viedä sinut ja ystäväsi kesäiselle ja sateiselle valokuvausretkelle!

Pukekaa sadepäivänä ystäviesi kanssa päällenne värikkäimmät vaatteenne ja kumisaappaanne, ottakaa mukaan kauneimmat sateenvarjonne ja lähtekää seikkailemaan lähiympäristöönne. Kuvatkaa toisianne hyppimässä lätäköihin, juoksemassa ja ilakoimassa! Huomaatteko, kuinka upeasti sadepäivän harmaus korostaa värikkäitä olemuksianne?

Vinkki edistyneemmälle valokuvaajalle: Tony Vaccaro on taltioinut hyppimisliikettä kahdella eri tavalla teoksissaan – pysäyttäen liikkeen tai tehden liikkeen näkyväksi. Kuvaaja voi vaikuttaa tähän säätämällä sitä, kuinka kauan kuvattu kohde tallentuu kameraan, eli kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle. Jos olet kiinnostunut kameran tekniikasta, voit tutustua siihen, miten kameran suljinaika toimii, ja sitä säätämällä voit kokeilla erilaisia tapoja taltioida ystäviesi liikettä.

Kuva: Tony Vaccaro, Hauskanpitoa Suomessa, Helsinki, Suomi 1965. Courtesy of Monroe Gallery of Photography and the Tony Vaccaro Studio