Suomen Taiteilijaseuran Viimeinen Taiteilijat Taidehallissa on irtiotto Suomen Taiteilijain vuosinäyttelyn perinteistä. Näyttelyssä on nyt luovuttu vapaasta tarjonnasta. Kuratoitu kokonaisuus esittää moniäänisen ja kantaa ottavan kuvan tämän päivän suomalaisesta kuvataiteesta.
Suomen Taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlavuoden Viimeinen Taiteilijat -näyttely on järjestyksessä 119. Suomen Taiteilijain näyttely. Kuraattorit Marketta Haila ja Villu Jaanisoo kuvaavat näyttelyä seuraavasti:
”Näyttely tukeutuu vanhaan leikkiin, jatkokertomukseen. Kuraattoreilla oli yhteinen alku, minkä jälkeen kumpikin vuorollaan jatkoi siitä, mihin toinen oli jäänyt. Assosiaatioiden varassa edennyt leikki kiteytyi annettuun reunaehtoon: 12 taiteilijaan tai taiteilijaryhmään.
Taiteilijan työn ehdot ovat metaforia inhimillisen elämän ehdoille ylipäänsä: miten tulla huomioiduksi, miten toimia eettisesti oikein tilanteissa, joita määrittävät yhtä lailla omat historialliset lähtökohdat kuin maailmanpoliittiset traditiot ja kehityskulut.”
Kun Suomen Taiteilijain vuosikatselmus perustettiin 1893, sen tarkoitus oli esitellä suomalaisen nykytaiteen tilaa. Tästä lähtökohdasta on syntynyt myös Viimeinen Taiteilijat -näyttely, jossa on mukana 12 eri kuvataiteen välineitä sekä eri sukupolvia edustavaa taiteilijaa ja taiteilijaryhmää.
Näyttelyn taiteilijat: Markus Copper, Elina Juopperi, Dzamil Kamanger & Kalle Hamm, Jukka Korkeila, Kalle Lampela, Harrie Liveart, Kimmo Modig & Jaakko Pallasvuo, Mimosa Pale yhteistyössä Toisissa tiloissa -kollektiivin kanssa, Pink Twins, Seppo Salminen, Suohpanterror ja Pilvi Takala.
Markus Copperilta nähdään näyttelyssä uusi Khyber Pass -veistos, joka kritisoi tyttöjen ympärileikkausta eli silpomista. Anonyymi taiteilijaryhmä Suohpanterror käsittelee ihmisoikeuskysymyksiä saamelaisesta näkökulmasta. Taiteilijapari Dzamil Kamanger ja Kalle Hamm tuo Taidehalliin installaation Työskentelyä vapaan liikkuvuuden puolesta.
Viimeinen Taiteilijat -näyttely tuo esiin nykytaiteen prosesseja. Esimerkiksi Elina Juopperin veistos Perintö on work-in-progress -teos, joka rakentuu Taidehallissa yleisön edessä. Taiteilija kutsuu yleisön osallistumaan teokseensa. Juopperi ottaa lahjoituksina vastaan raanu-tekstiilejä ja lahjoittajat saavat nimensä mesenaattikylttiin.
Viimeinen Taiteilijat -näyttely värittää Helsingin katukuvaa. Pink Twinsin mediataideteos projisoidaan Taidehallin ulkoseinään, ja se tarjoaa elämyksen kaikille ohikulkijoille.
Näyttelyssä nähdään kaksi performanssia. Mimosa Pale esiintyy Toisissa tiloissa -kollektiivin kanssa. Seppo Salminen esittää Taidehallissa performanssin Moon watcher.
Performanssien esitysajat:
Mimosa Pale/ Toisissa tiloissa -kollektiivi: Mattotutkielma, 2014
Avajaiset 28.11. n. klo 19.00
Sunnuntai 30.11. klo 15.15
Seppo Salminen: Moon Watcher, 2009/2014
Avajaiset 28.11.
Sunnuntaina 30.11 14.30
Sunnuntaina 7.12 14.30
Sunnuntaina 4.1.2015 14.30
Suomen Taiteilijain perinteinen vuosinäyttely on herättänyt keskustelua jo yli sadan vuoden ajan. Niin kriitikot kuin taiteilijat itse ovat pitkään arvostelleet näyttelyn periaatteita. Nyt Suomen Taiteilijaseura haluaa uudistaa instituution. Samalla seura jatkaa keskustelua siitä, tehdäänkö Taiteilijat-näyttelyä tulevaisuudessa ja missä muodossa.
Näyttelyn yhteydessä järjestetään Taidehallissa keskiviikkona 10.12. klo 9.30–11.00 ”Mihin taidenäyttelyitä tarvitaan” -seminaari taidenäyttelyiden tulevaisuudesta. Mitä taidenäyttelyiden järjestäjät, kuvataiteilijat ja media toivovat ja odottavat näyttelyiltä? Seminaarin alustajat ovat valokuvataiteilija Ida Pimenoff ja Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila. Muut puhujat ilmoitetaan myöhemmin.
Seminaariin on rajoitetusti paikkoja. Ilmoittaudu osoitteessa: www.surveymonkey.com/s/aamiaisseminaari
Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto ja Suomen Taideyhdistys.
Liity keskusteluun: #taiteilijat2014
Näyttely on tuottanut Suomen Taiteilijaseura.